fő tartalom

Állatvédelmi program a Dunaferr iskolában

Hírkép

A Dunaferr Szakközép- és Szakiskola és az Állatvédőrség – Cerberos Munkacsoportjának közös állatvédő továbbképzése indult az iskolában. A képzés során a diákok három alkalommal elméleti foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg az állatvédelemmel kapcsolatos szabályokkal, majd gyakorlati foglalkozások keretében a paksi Vácikai Cerberos Alapítvány állatmenhelyén alkalmazhatják a tanultakat. Az első foglalkozás október 13-án volt.

A kapcsolatteremtés célja: a gyermekek, fiatalok oktatása; a felelős állattartás megismertetése és megfelelő feltételeinek minél szélesebb körben történő ismertetése.
2009 végén a Cerberos Állatvédő Egyesület és a Fehérkereszt Állatvédő Liga közös erővel kezdett az Országos Állatvédőrség létrehozásába. A cél egy olyan hatékonyan működő Szövetség létrehozása volt, amely képes egy állatkínzásos bűncselekményt a bejelentéstől kezdve az elkobzáson át a feljelentésig, majd az állat rehabilitációja utáni örökbe adásig végigkísérni, segíteni. A szövetséget ennek tudatában közösen hozza létre az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága Bűnügyi Főosztálya, az Országos Polgárőr Szövetség, az International Police Association (IPA) Magyar Szekciója, a Rendőrtiszti Főiskola,a Gastroyal Kft, a Cerberos Állatvédő Egyesület, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Cerberos Kutyaiskola, valamint a civil állatvédelmi ombudsman.

Az oktatási csoport elkészítette korosztályokra bontva oktatási anyagát, amellyel óvodákat, iskolákat, szakközépiskolákat és gimnáziumokat látogatnak meg. Fontosnak tartják, hogy a felelős állattartással már fiatal korban megismerkedjenek a gyerekek, s ez alapján döntsék el, hogy szeretnének-e háziállatot, avagy milyen feltételek megléte mellett lehet, szabad tartani őket.

A program rövid ismertetése:

  • A kutyáról általánosan: a kutya az ember legjobb barátja, a kutya, mint társ
  • Felelős állattartás: a kutya megfelelő tartása, ideális körülmények biztosítása, a kutya ápolása, oktatása, a kutyával való együttélés
  • A kutyák viselkedése, a kutyával való kommunikáció
  • Ivartalanítás
  • Kutyatámadások, fajta-előítéletek
  • Új kutya a családban: Milyet? Mennyiért? Honnan?
  • Költségek: kölyök, felnőtt, idős kutya esetén felvetődő általános költségek
  • Mai helyzet Magyarországon: menhelyek, sintértelepek, állatkínzások
  • Kvíz, kérdések

A Csoport vezetője Király Hajnalka elmondta, hogy pontosan mi is vár a programban részt vevő diákokra:
- Az előadásokra terápiás kutyáink is elkísérnek minket, így a gyermekek, fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek velük, megsimogathatják, megetethetik őket, igény esetén engedelmességi és trükkös bemutatót is szívesen tartunk velük; valamint természetesen válaszolunk minden felvetődő kérdésre, szeretnénk, ha jó kis beszélgetés kerekedne a gyerekekkel az állattartásról. Fontos, hogy a gyerekek teljes körűen átlássák, hogy mekkora felelősség is egy kedvenc tartása; valamint hogy mennyi mindennel jár egy állat felnevelése, megfelelő tartása, oktatása. A gyerekek hatalmas segítséget tudnának nyújtani a Váczikai Cerberus Alapítvány számára, főként az ott élő árva kutyák simogatásával és törődésével, mind az állatok fényképezésével, gazdi keresés segítését ezzel elő idézve, adománygyűjtéssel, élelem és régi póráz, tálak felajánlásával, élelem szétosztásával!  http://www.paksiallatmenhely.zug.hu/

 

Németh Tünde

szóvivő

  • Létrehozva: 2011. október 18.