fő tartalom

Elsődleges cél: a betegségek megelőzése, az egészségmegőrzés! A nemdohányzók védelmében végzett akcióellenőrzés Fejér megyei tapasztalatai

Hírkép

A Nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartatására irányuló akcióellenőrzési sorozat lezárult. Az országosan összehangolt vizsgálatok két héten át, február 18-ától március 4-éig zajlottak. Az országos akcióellenőrzés elsődleges célja a szabálytalanságok megelőzése az egészségmegőrzés és legfőképpen a szív érrendszeri és a légzőszervi betegségek megelőzése, nem pedig a bírságolás volt.

Fontos kiemelni, hogy a Nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását a közegészségügyi felügyelők nem csak az akcióellenőrzések alkalmával, hanem azon kívül is, folyamatosan vizsgálják. Az elmúlt évben elvégzett 2605 ellenőrzésből 1682 vizsgálatra így került sor.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az érintettek a módosításokat általában pozitívan fogadták, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítottak, együttműködőek voltak. Mindössze 31 esetben vált szükségessé intézkedés, ebből 22 végzés figyelmeztető jelleggel került kiadásra az elmúlt év március 31-éig, a bírságolási moratórium végéig, bírságot mindössze 9 esetben kellett kiszabni.

2013 első hónapjában, a megyében 96 egységet kerestek fel az ellenőrök, de csupán egy alkalommal vált szükségessé egészségvédelmi bírság kiszabása. 2013 februárjában, az akció kezdetéig 58 ilyen irányú ellenőrzést tartottak, két esetben nem megfelelő jelölés miatt az érintett közterületi önkormányzatokat a járási intézet munkatársai írásban figyelmeztették.

Jelen akcióellenőrzés során Fejér megyében 292 ellenőrzést folytattak le. Egy esetben vált szükségessé kisebb súlyú jelölési hiba miatt intézkedés, de az ellenőrök dohányzási korlátozást, tilalmat megsértő személyt nem találtak. A legtöbb ellenőrzés a munkahelyek és közforgalmú intézmények vonatkozásában történt, de viszonylag jelentős számban végeztek vizsgálatot a felügyelők szórakoztató vendéglátó ipari egységekben is.

Az idei évtől nagyobb hangsúlyt kapnak a dohányzásról való leszoktató programok is. Önmagának ennek a törvénynek a következetes végrehajtásával rendkívül sokat tettünk egészségünkért. Hiszen tudjuk, hogy Magyarországon a szív-érrendszeri betegségben elhunytak az összhalálozás felét képezik, és szorosan utánuk következnek a daganatos megbetegedési halálozási számok mintegy 25-30 %-kal. Mindkettő kialakulásához a dohányzás jelentősen hozzájárul.

A dohányzás tehát a legjelentősebb megelőzhető halálok. Ennek érdekében tovább szükséges folytatni mindazon tevékenységeket - egészségfejlesztés, hatósági ellenőrzés - , amelyek elősegítik a dohányzás elterjedtségének visszaszorítását.

(Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve)

 

  • Létrehozva: 2013. március 5.