fő tartalom

JÓZAN HÚSVÉT akció (ORFK)

A húsvéti ünnepek időszakában, valamint az azt megelőző napokon országos szintű fokozott közúti ellenőrzésekre kerül sor. A cél: az ittas állapotban történő járművezetés visszaszorítása, a forgalom segítése, és a közlekedésbiztonság javítása.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni. Erre az időszakra jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás melletti járművezetés veszélyeit.

A közúton közlekedők biztonsága érdekében kiemelten fontos az ittas állapotban közlekedő, valamint az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők kiszűrése. A demonstratív jellegű rendőri jelenlét, és a célellenőrzések a közlekedési balesetek megelőzését, a közlekedők biztonságérzetének növelését és a zavartalan közlekedés biztosítását szolgálják a húsvéti ünnepek alkalmával.

Tekintettel arra, hogy az ittasan okozott személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 2012-ben az előző évi adatokhoz képest kis mértékben nőtt, a korábbi évek gyakorlatától eltérően a kampány nem csak az ünnepi időszakra, hanem a megelőző napokra is kiterjed.

A „Józan Húsvét” elnevezésű kampány 2013. március 25-től 2013. április 1-ig tart.

A közlekedők naponta legalább 4-4 órában számíthatnak fokozott közúti ellenőrzésekre az ország minden részén.

Az akció a kampányidőszak első felében, 2013. március 25. és 29. között kerül végrehajtásra, melynek elsődleges célja a gépjárművezetők és a kerékpárosok fokozott ellenőrzése. Ennek keretében az ittasság ellenőrzésén túl az intézkedő rendőrök és ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére is, különös tekintettel a kerékpárok kötelező és ajánlott felszereltségének meglétére, épségére.

Az enyhülő tavaszi időjárással a motorkerékpáros szezon is elkezdődik, ezért fontos a motorkerékpárral közlekedők ellenőrzése is. Ennek oka, hogy Magyarországon a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult.

A kampányidőszak második felében, 2013. március 30. és 2013. április 1. között, a húsvéti ünnepek alatt a rendőri ellenőrzések az alábbiakra irányulnak:

-ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése,

-agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása,

-passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése.

Egyéb közúti szabályszegés észlelése esetén a rendőri intézkedések természetesen azokra is kiterjednek.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásában az Országos Polgárőr Szövetség is részt vesz.

ORFK-OBB

Forrás: http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/ORF20130325_02.html

  • Létrehozva: 2013. március 27.