fő tartalom

Hazai pályán nyertek a petőfis sakkozók

Az elmúlt vasárnap immáron a IV. Petőfi Kupa Gyermek Sakkversenyt rendezték meg rendhagyó módon, a dunaújvárosi Petőfi iskolában, 49 gyermek részvételével, A dunaújvárosi iskolások mellett Rácalmás, Kulcs, Baracs, Nagyvenyim, Székesfehérvár, Bodajk, és Bicske is képviseltette magát.

A versenyt – mint mindig – most is kiváló hangulat, és sportszerű versenyzés jellemezte. Újdonság volt, hogy az előző évektől eltérően más szempontok alapján alakították ki a versenyzői csoportokat.  A rendezvénnyel azoknak a tanulóknak is szerettünk volna kedvezni, akik iskolában órai vagy szakköri keretek között tanulják a sakkot. ezeken a versenyeken általában jelen vannak azok az ügyes gyerek, akik már rutint szereztek FIDE versenyeken, és legtöbbször ők viszik el a kupákat és az érmes helyezéseket. Az idei Petőfi Kupa ellenben azért volt különleges, mert a többieknek is lehetőséget, sikerélményt adott, és ezáltal még nagyobb motivációt a sakk tudásuk elmélyítéséhez. Ugyanakkor az értékszámmal rendelkező gyerekeknek is hasznos volt, hiszen több küzdelmesebb partit játszhattak, jó gyakorlási lehetőség volt számukra az előttük álló Országos Korcsoportos Rapid bajnokságra.

A csapatverseny is újdonság volt a Petőfi Kupán. Az iskolák 3 fős csapatokat állíthattak ki a FIDE értékszámmal nem rendelkező korcsoportok résztvevőiből. A 3 fő szerzett pontjai lettek összeadva, és a legtöbb pontot szerző csapat nyerte el a díjként kitűzött szép nagy serleget. Persze egyéniben is szép eredmények születtek. Az 1-3 helyezett fiúk és lányok érmeket és okleveleket, valamint minden résztvevő csokoládét kapott. A verseny 3 teremben lett lebonyolítva. A termek előtt büfé várta a gyerekeket és a szülőket, finom szendvicsekkel, üdítőkkel, teával, kávéval, és sok-sok palacsintával.  Köszönet a szülők fáradozásáért.

A csapatok versenyében a serleget a Petőfisek nyerték meg (Szoboszlai Csongor 1. osztályos, Kratzmajer Ákos 3. osztályos, Ludik Ágnes 5. osztályos tanulók). Második helyezett a Móricz, harmadik a Dózsa lett.

Szóládi Zoltán, Petőfi iskola média szk. vez.

  • Létrehozva: 2013. május 10.