fő tartalom

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel adózik Gurics György olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző emléke előtt

Hírkép

Az olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző 2013. szeptember 10-én, kedd este távozott el tőlünk. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata - a Magyar Olimpiai Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium mellett - saját halottjaként tekint az elhunyt Gurics Györgyre, családját a továbbiakban, minden lehetséges módon támogatni fogja.
Gurics György 84 éves volt.
Nyugodjék békében.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel adózik Gurics György olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző emléke előtt

 

 

 

 

Gurics György 1929-ben született Dunapentelén, itt kezdte elemi iskolai tanulmányait is, majd Adonyban folytatta, ahol a középiskolát végezte el. Fiatalon ismerkedett meg a sporttal és 1943-ban Dunapentelén a falu focicsapatának válogatottja lett és talán ennek köszönhette, hogy felkerült Budapestre. A fővárosban mint ipari tanuló a Ganz-Mávag-ban kezdte meg inas éveit és ezzel egyidőben kezdte a komoly sportéletet. Kezdetben mint labdarúgó, röplabdás, ökölvívó és csak mindezek után lett birkózó. 1948-ban kéthetes birkózó edzés után, első versenyén harmadik, majd egy hét múlva második lett. Ettől kezdve a birkózás szerelmese lett.

Olimpiai bronzérmét 1952-ben, Helsinkiben szerezte a kötöttfogásúak középsúlyú súlycsoportjában, majd 1961-ben félnehézsúlyban vb-címet is nyert, s ebben az évben ő lett az Év sportolója Magyarországon. Kötöttfogásban kilencszeres, szabadfogásban hétszeres magyar bajnok.

Két évtizedes pályafutása alatt a következő kiemelkedő eredményeket érte el:
- 16-szor nyert felnőtt Magyar Bajnokságot. 9-szer kötött fogásban, 7-et szabad fogásban
- 1951. Berlin Fesztivál II. hely
- 1952. Helsinki Olimpia III. hely
- 1953. Bukarest VIT I. hely
- 1953. Nápoly VB II. hely
- 1954. Tokió VB. IV. hely
- 1955. Karlsruhe VB II. hely
- 1956. Melbourne Olimpia V. hely
- 1957. Isztambul VB. V. hely
- 1958. Budapest VB. II. hely
- 1959. Teherán VB. III. hely
- 1960. Róma VB. III. hely
- 1961. Yokohama VB. I. hely
- 1962. Tokió VB. IV. hely
- 1963. Göteborg VB. III. hely.

1961-ben az év sportolójának választották.
1960. november 25-én Sztálinváros Kiegészítő Parancsnokságára hívták, ahová sok tehetséges sportolót hozott magával a város örömére. Edzősködött a Sztálinvárosi Vasas, illetve a Dunaújvárosi Vasasban. 1963 áprilisában visszahelyezték Budapestre a Budapesti Honvédhoz, majd 1964-től 1978-ig a Magyar Birkózó Válogatott szövetségi kapitánya és minden idők legeredményesebb válogatott edzője lett. Ez idő alatt Olimpiákon 5 aranyérmet, 1 ezüstöt és 11 bronzérmet nyertek versenyzői. Pályafutása alatt több kormány kitüntetést kapott, összesen tizenhármat.
Gurics György pályafutása csúcsán is mindig fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Dunapentelén született, és büszke is volt rá. 80. születésnapját is itt ünnepelte, Pentelén, ezen a napon pedig a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) érdemrendjének arany fokozatával tüntették ki. Dunaújváros is büszke nagyhírű szülöttére, a város közgyűlése a 2009-es évben Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet adományozta számára.

Az olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző 2013. szeptember 10-én, kedd este távozott el tőlünk.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata - a Magyar Olimpiai Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium mellett - saját halottjaként tekint az elhunyt Gurics Györgyre, családját a továbbiakban, minden lehetséges módon támogatni fogja.
Gurics György 84 éves volt.

Nyugodjék békében.

 

Cserna Gábor

Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere

 

 

(Archív fotók: Magyar Birkózó Liga)

 

  • Létrehozva: 2013. szeptember 20.