fő tartalom

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Hírkép

Fejér megyében, Székesfehérváron folytatódott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a megyei kormányhivatal együttműködésében szervezett előadássorozat. Ennek célja, hogy az ÁSZ tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, és tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelniük. A cél a helyi önkormányzatok integritásának erősítése.

A meghívott polgármestereket, jegyzőket, önkormányzati, pénzügyi szakembereket dr. Galambos Dénes kormánymegbízott köszöntötte a megyei kormányhivatal dísztermében. „Az integritás szó jelentése érintetlen, fedhetetlen, egységes. Jelen esetben a pártatlanságot, a tisztességes és szakmai alapokon nyugvó feladatellátást, átláthatóságot, felelősséget, elszámoltathatóságot, az egyenlő esélyek biztosítását jelenti” – hangsúlyozta, majd emlékeztetett rá: "Az ellenőrzés nem a bizalom hiánya, hanem a biztonság és a minőségi célok elérésének eszköze".

A november 7-ei szakmai tanácskozáson - Domokos László, az ÁSz elnöke videoüzenetét követően - dr. Benedek Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője „Belső kontrollok és az integritás az önkormányzatoknál” című előadásában a többi közt arról beszélt, hogy a korrupció megelőzésében a belső kontrollnak kiemelkedő szerepe van.

A területi közigazgatás átalakításáról, a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének létrehozásáról dr. Kovács Miklósné dr. Molnár Ilona, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. A törvényességi felügyelet szabályozását és szakmai irányítását dr. Horváth Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Irányítási Főosztályának vezetője mutatta be.     A törvényességi felügyelet Fejér megyei tapasztalatait Hajnalné dr. Szecsödi Zsuzsanna, a Fejér Megyei Kormányhivatal törvényességi ellenőrzési főosztályvezetője összegezte.

„Fókuszban az információbiztonság – A 2013. évi L. törvénynek való megfeleléshez szükséges fő lépések áttekintése” címmel Smohay Ferenc, a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezet képviselője tájékoztatta a Fejér Megyei Kormányhivatal Dísztermében tartott konferencián résztvevő személyiségeket, köztük dr. Simon Lászlót, a megyei kormányhivatal főigazgatóját és számos közigazgatási szakembert, önkormányzati vezetőt.

A KIM, az ÁSZ és a megyei kormányhivatalok együttműködésében szervezett előadássorozatot a IV. negyedévben, a 19 megyeszékhelyen és a fővárosban rendezik meg, a helyi önkormányzatok működését ellenőrző, felügyelő szervek, illetve a polgármesterek, jegyzők és pénzügyi vezetők részvételével. Célja, hogy elősegítsék az önkormányzatok jogszerű működését, az önkormányzatok, illetve az azokat ellenőrző/felügyelő szervek közötti szakmai kapcsolatok erősödését. Emellett a résztvevők széles körben megismertethetik a már kialakult jó gyakorlatot, és az érdeklődők is válasz kaphatnak a szakmai kérdésekre.  

(Fejér Megyei Kormányhivatal)  

  • Létrehozva: 2013. november 8.