fő tartalom

Átadták a Dunaújváros Egészségügyéért díjakat

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése, a 506/2013. (XI.21.) határozatának értelmében, az idei évben a „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat

- Dr. Kókány Ágnes gyermekorvos
- Dr. Palaczk Ilona felnőtt háziorvos

- valamint a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Vértranszfúziós Osztály kollektívája részére adományozta.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése 1993-ban alkotta meg rendeletét, a város egészségügyi ellátásában tevékenykedő és kimagasló munkát végző egészségügyi dolgozók elismerésére.

A díj Dunaújváros egészségügyi intézményeiben dolgozó, vagy Dunaújvárosban magángyakorlat keretében egészségügyi feladatokat ellátó orvosoknak, illetve közép- és felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkezőknek, valamint dunaújvárosi egészségügyben dolgozó kollektíváknak adományozható.

A díjat egy évben legfeljebb 3 személynek, illetve egészségügyben dolgozó kollektívának lehet odaítélni.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése, a 506/2013. (XI.21.) határozatának értelmében, az idei évben a „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat

- Dr. Kókány Ágnes gyermekorvos

- Dr. Palaczk Ilona felnőtt háziorvos

- valamint a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Vértranszfúziós Osztály kollektívája részére adományozta.


Dr. Kókány Ágnes

Dr. Kókány Ágnes 1974-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen és kapta meg orvosi diplomáját. Városunkban immár 38 éve dolgozik, 1975 februárjában érkezett a dunaújvárosi Kórház- Rendelőintézet Gyermekosztályára. A szakvizsgára szorgalmasan, nagy ambícióval készült. Az előírt tanfolyamok, gyakorlatok teljesítését követően 1979-ben tett szakvizsgát csecsemő- és gyermekgyógyászatból. Szakmai tudását, elhivatottságát az alapellátásban kamatoztatta, mivel a szakvizsgát követően körzeti gyermekorvosi munkakörre váltott.

Szakmai munkája mellett az alapellátásban aktív tevékenységet végzett, így 1989-ben „Kiváló Munkáért” kitüntetésben részesült.

Az orvos-beteg kapcsolatban olyan együttérző, megnyugtató magatartást tanúsít, ami segíti a „kisbetegek” vizsgálatát, gyógyulását. Az aggódó hozzátartozók a doktornő jelenlétében megnyugszanak, mivel látják, hogy gyermekük biztos kezekben van. A szülőket türelmesen meghallgatja. A gyermek állapotáról a tájékoztatást a laikus számára is érthetően, nyugodtan végzi.   

A beteg gyermekek gyógyulásának minden fázisát követi, még adott esetben a kórházban is.

Megbecsülését mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a már felnőtt, valaha volt „kisbetegek” a szülővé válást követően gyermeküket is Kókány doktornő körzetébe viszik, ahol megnyugtató környezetben a gyógyulást biztosítottnak látják.

A kimagasló színvonalon nagy hozzáértéssel és odaadással végzett szakmai tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Egészségügyéért díjat dr. Kókány Ágnes gyermekorvos részére adományozta.


Dr. Palaczk Ilona

Dr. Palaczk Ilona negyven éve dolgozik Dunaújvárosban orvosként. Először a Dunaújvárosi Kórház II.sz. Belgyógyászati Osztályán, majd 1979-től felnőtt körzeti orvosként. Egy időben a 26. Állami Építőipari Vállalat üzemorvosaként is tevékenykedett. A Vállalatnál egyaránt szerették és tisztelték a kubikusok, az adminisztrátorok és a műszaki dolgozók. Fontos volt számára megismerni a veszélyes anyagokkal dolgozók munkakörülményeit, és már akkor nagy hangsúlyt fektetett a prevencióra.

Immár 20 éve vállalkozó háziorvos. Szakmai tudásával, példamutató lelkiismeretességével, alaposságával széleskörű elismertséget szerzett. Áldozatkészségéért, önzetlenségéért tisztelik és szeretik.

Mint belgyógyász szakorvos nem jelent neki gondot, ha késő este nála cseng a segítséget kérő telefon. A továbbképzések újszerű eredményeit, a lézer és a természetgyógyászat lehetőségeit is alkalmazza napi munkája során.

Hivatása mellett szerető édesanyja három gyermekének, egyikőjük az ő példáját követve szintén háziorvos.

A több évtizeden keresztül kiemelkedő szakmai hozzáértéssel végzett tevékenységének, a lelkiismeretes és humánus gyógyító munkájának elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Dunaújváros Egészségügyéért díjat” Dr. Palaczk Ilona háziorvos részére adományozta.


A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Vértranszfúziós Osztály kollektívája

Dunaújvárosban 1953-ban teremtették meg annak a lehetőségét, hogy az önként jelentkező véradóktól vért vegyenek. A megalakulás évében még kezdetleges felszereléssel dolgoztak a Vérellátó munkatársai. A 80-as években rendkívüli fejlődésen ment át a magyar vérellátó hálózat. Bevezetésre kerültek a gyógyszergyártás színvonalának megfelelő szigorú elvárások, ezzel együtt új technológiai eszközök, valamint fokozott elvárás a vértranszfúziós szakmát művelő vezetőktől és szakdolgozóktól.

A dunaújvárosi Vértranszfúziós Osztály munkatársai rendkívüli körültekintéssel, alapossággal, magas szintű szakmai tudással és nagyfokú teherbírással végzik munkájukat.

Dunaújváros különböző helyszínein, iskolákban, és a környező vidéki településeken a véradások keretében az önkéntes és irányított véradásra jelentkező donorokat fogadják, tájékoztatják, rögzítik az adataikat, kivizsgálják és felügyelik őket a mintavételt követően.

Az adminisztrációt követően eljuttatják a mintákat az Országos Vérellátó Szolgálat központjába. Ők fogadják az Autotranszfúzióra és a Terápiás vérvételre jelentkező betegeket, működtetik az ún. vérdepót, mely adott mennyiségű és különböző vércsoportú vérkészítmények tárolását és koordinálását jelenti, valamint az országosan egységes donorprogramot is. A véradók kivizsgálásán és vérvételén túl közel 40 ezer járóbeteg és 16 ezer fekvőbeteg vizsgálatát végzik, ami kb. 250 000 vizsgálat elvégzését jelentette az elmúlt évben. Rendkívül sokrétű és összetett a tevékenységük, ezért nehéz felsorolni valamennyi részelemét.

Nincs szombat, vasárnap, ünnepnap, családi, baráti összejövetel, hiszen munkaidőben a Vértranszfúziós osztály dolgozói számára a betegellátás az egyik legfontosabb feladat. A kollektíva tagjai egymást tisztelik, szeretik, így egy szóból is megértik egymást. A csapat vezetője dr. Barna T. Katalin osztályvezető főorvos 1997 szeptemberében a Szegedi Orvostudományi Egyetem Vértranszfúziós Intézetéből érkezett az osztály élére rendelkezvén mind klinikai laboratóriumi ismeretekkel, mind transzfúziológiai szakvizsgával. Határozott egyéniség, jó kommunikációs és szervezőkészsége révén az osztály szakdolgozói nagyon rövid idő alatt átvették azt a magas szintű tudást, amelyet a főorvosnő sugallt és nap, mint nap átadott/átad munkatársainak. 

A már hosszú időn át végzett áldozatkész és felelősségteljes tevékenységük elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a „Dunaújváros Egészségügyéért díjat” a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Vértranszfúziós Osztály kollektívája részére adományozta.

A díjátadást követően egy ünnepélyes pezsgős koccintáson Lőrinczi Konrád, a Szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt.

  • Frissítve: 2013. december 20.
  • Létrehozva: 2013. december 19.