fő tartalom

MÉRSÉKELT INFLUENZA AKTIVITÁS

A megye területén, 2014. 06. hetében, az influenza figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 922 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 8,6%-al kevesebb, mint az előző héten. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei morbiditás 218,9%ooo volt. Az influenza aktivitás a mérsékelt tartományban van.

Influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek aránya járásonként változik, két járásban kis mértékben csökkent, egy járás területén megegyezik az előző hetivel. A Székesfehérvári és a Dunaújvárosi járás területén átlépte a járványos szintet. A területi morbiditás legmagasabb a Dunaújvárosi járás területén, 262,3%ooo (előző héthez képest változatlan); ezt követi a Székesfehérvári járás 223,3%ooo (előző héthez képest 13,1%-os csökkenés); a Móri járás területén pedig a legalacsonyabb, 108,3%ooo (előző héthez képest 15,0%-os csökkenés). A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az elmúlt hetekben tapasztalható növekedés után nem emelkedett tovább.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a 0-14 évesek kivételével a többi korosztálynál emelkedést mutat az előző hetihez képest.  A csökkenés mértéke a 0-14 éveseknél 18,9%-os; az emelkedés mértéke a 15-34 éveseknél 9,4%-os; a 35-59 éveseknél 25,0%-os; a 60 évesek és az e fölöttieknél 10,6%-os.

Az orvoshoz fordulók 35,6%-a a 0-14 éves; 34,8%-a a 15-34 éves; 24,5%-a a 35-59 éves; 5,2%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki.

A 6. héten közösségi halmozódást nem jelentettek.

Az előző heti jelentésünkben szereplő, Székesfehérvári járás illetékességi területéről jelentett óvodai halmozódásból a betegek laboratóriumi vizsgálata negatív eredményt adott.

A megyében a légúti minták vizsgálata során 2013. 40. hététől a már előzőleg is jelzett 1 influenza A(H1pdm093) vírus és 1 Adenovírus kóroki szerepe igazolódott.

Az előző heti jelentésünkben szereplő, Székesfehérvári járás illetékességi területéről jelentett óvodai halmozódásból a betegek laboratóriumi vizsgálata negatív eredményt adott.

Az influenza aktivitás a megye egészét tekintve valamelyest csökkent, a járványos küszöbérték felett, mérsékelt aktivitási tartományban van. Az influenza aktivitás a Székesfehérvári és a Dunaújvárosi Járási Intézet illetékességi területén is meghaladta a járványos küszöbértéket, szintén mérsékelt aktivitási tartományban van. Az eddigi adatok alapján influenza vírus megyénkben az előzőekben már jelzett egy esetben került kimutatásra.

Influenza vírus okozta közösségi járványról ez idáig még nem érkezett jelentés.

A megelőzés leghatékonyabb eszköze az influenza elleni védőoltás, mellyel még jelentős számú megbetegedés előzhető meg.

Még mindig nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.

A veszélyeztetett csoportokba tartozók, a krónikus betegségben szenvedők, a 65 év felettiek, a várandós kismamák számára az influenza elleni védőoltás megfelelő mennyiségben térítésmentesen a háziorvosuknál még rendelkezésre áll. Az influenza védőoltás azok számára is elérhető, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra. Gyógyszertári forgalomban van több féle oltóanyag, a háziorvostól kérhető.

Az influenza védőoltás beadása után a védettség hozzávetőlegesen két hét alatt, fokozatosan alakul ki.

Ajánlatos, hogy akik megbetegedtek, saját és mások védelme érdekében forduljanak orvoshoz, gyógyulásukig maradjanak otthon és kövessék orvosuk tanácsait.

          Dr. Müller Cecília sk.                                                    Dr. Krisztián Erika

             megyei tisztifőorvos                                                   járványügyi osztályvezető

                                                                                                         főorvos

 

  • Létrehozva: 2014. február 12.