fő tartalom

Tízmilliárd forint a bevételi oldalon

Hírkép: Tízmilliárd forint a bevételi oldalon

Mintegy tíz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az önkormányzat- erről is beszélt Cserna Gábor polgármester a csütörtöki közmeghallgatáson. (Forrás: www.dunaujvaros.com)

Minden év végén közmeghallgatást hirdetnek, ahol a városlakók feltehetik kérdéseiket, észrevételeiket a város költségvetésével kapcsolatban. Először Cserna Gábor polgármester foglalta össze az ide év legfontosabb beruházásait, fejlesztéseit. Ilyen például, hogy teljesen megújult a Városháza tér, megépült a kormányablak, számos közösségi tér alakult ki a városban, köztük a mozi melletti terület. Rengeteg önkormányzati forrást fordítottak városüzemeltetési, városszépítési feladatokra. Ahogy a polgármester fogalmazott, szinte végeláthatatlan a kátyúk javítása, mindig keletkeznek újak, novemberig mintegy négyszáz úthibát orvosoltak. A városban ötven őshonos fát, míg az erdős területeken tízezer fát ültetettek el. Több, mint tíz millió forintból fejlesztették a közvilágítást (például a Liszt Ferenc kertben, a Patak közben, Óvárosban). Bővült a városi térfigyelő rendszer is. A tömegközlekedés fenntartására, biztosítására évente négyszázötven millió forintot fordítanak. Száz millió forintból újultak meg a városi intézmények, iskolák.

– Az Országgyűlés hétfőn a zárószavazáson véglegesítheti az állami költségvetést. Ezután kerül sor a helyi költségvetés megalkotására, amelyet várhatóan februárban fogadhat el a közgyűlés– mondta Cserna Gábor polgármester.

Az eddigi információk alapján, a várható adóbevételek és a pénzmaradványok együttesen mintegy tíz milliárd forint bevételt jelentenek 2015-ben a városnak. Ehhez még társulhatnak a különféle pályázati úton elnyert források is. A most kezdődő Uniós pénzügyi ciklusban közel hét milliárd forintos keretösszeg biztosított a megyében, amelyre pályázni lehet. A kormány lehetőséget biztosított a településeknek új adónemek bevezetésére. A polgármester kiemelte, Dunaújvárosban nem tervezik új adó bevezetését a következő évben. Azt is hangsúlyozta Cserna Gábor, hogy 2015-ben mintegy másfél milliárd forintot fordítanak városüzemeltetésre, fontos feladatuknak tekintik a szociális terület támogatását, köztük például a közfoglalkoztatási programot, a gyermekétkeztetést, a szociális étkeztetést. A fejlesztések között arról is beszélt a polgármester, hogy Táborállás déli szakaszán is folytatják a víztelenítési munkálatokat, kávézó épülhet a Városháza B épületénél. Mint mondta, a városlakók észrevételeit, a lakosság javaslatait igyekeznek beépíteni a jövő évi költségvetésbe.

A polgármesteri összefoglaló után lehetőség volt kérdezni is. A Gőzmalom utca egyik lakója arra panaszkodott, hogy ott nincs járható út, a sárban kell közlekedniük. Cserna Gábor a hivatal munkatársaihoz fordult, hogy még az ünnepek előtt vegyék fel a kapcsolatot a lakóval.

Orgovány Zoltán a táborállási partfal védelmi munkálataival, csatornázással kapcsolatban intézett kérdést. A pályázati lehetőségek és az önkormányzat tervezett munkálatai mellett a polgármester nagyobb odafigyelést kért a hivatal munkatársaitól az adott területen.

Csongor György a város három patakjának hasznosítását szorgalmazná. Emellett a Korányi Sándor utca parkolási gondjaira szeretne megoldást. Ebben is egyeztetést kezdeményezett a polgármester.

Forrás: http://dunaujvaros.com/hirek/201412/tizmilliard_forint_a_beveteli_oldalon

  • Létrehozva: 2014. december 12.