Jakabné Józsa Klára Eszter

Jakabné Józsa Klára Eszter 40 éve pedagógus, 10 éve intézményvezető, meghatározó egyénisége Dunaújváros közoktatásának. Pályáját testnevelőként kezdte. Sokat küzdött azért, hogy a testnevelést a gyermekek egészséges nevelése, fejlesztése szolgálatába állítsa.

Osztályfőnökként fáradhatatlanul dolgozott tanítványai személyiségformálásában. Felejthetetlen sikerek részeseivé tette őket. 1991-ben az Úttörő Olimpia Atlétikai döntőjében fiú és lány csapata is országos első lett. Kitartóan kereste az újítási lehetőségeket.

A nyolcvanas években tagja volt annak a csoportnak, akik a Tömeg Sport Programot (TSP) kidolgozták és alkalmazták.

Dunaújvárosban 23 évig szervezte és rendezte a Határon Túli Gyermekek Fedettpályás Atlétikai Világtalálkozóját. A ma természetes, mindennapos testnevelést az ő vezetésével működő testnevelő munkaközösség már 1994-ben kidolgozta, bevezette és sikeresen működtette a Barátság Általános Iskolában. Az intézmény ennek elismeréseként a Testnevelésben és Sportban Kiváló Intézmény címet kapta.

Kreativitására jellemző, hogy kitartóan szervezte az újabb és újabb versenyeket. A „Barátság váltó futóverseny” 14 évig színesítette Dunaújváros sportéletét. Mindig fontos volt számára, hogy tanítványaival megismertesse a sport örömét és egészségfejlesztő hatását. Pályafutása alatt több mint 500 gyermeket tanított meg síelni.

2006 óta intézményvezetőként dolgozik a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Pályázatok, támogatók, és a szülői szervezet segítségével küzd azért, hogy szépítse, gyarapítsa az iskolát. Ajtaja mindig nyitva áll kollégái és a szülők előtt, és Klári néni minden gyereket a nevén szólít.

A Móriczban oroszlánrészt vállalt az ének-zenei hagyományok ápolásában, fejlesztésében. Sokat tett az angol és német kapcsolatok sikerességéért.

Szakmai munkájában igényes önmagával szemben, és a tantestület elé is magas mércét állít. Képes alkalmazkodni, megfelelni a kor kihívásainak. Egy dologban soha nem változik; elvei szerint csak az oktatás lehet eredményes, ahol a gyermek a legnagyobb érték.

Eddigi kitüntetései:

  • 1993. Fejér Megye Diáksportjáért érdemérem
  • 1999. Dunaújváros Oktatásügyéért Díj
  • 2005. A testnevelésben és a diáksportban végzett kimagasló unkásságáért aranyérem kitüntetés
  • 2016. Németh László-díj

Dunaújváros Közgyűlése a kimagasló és példaértékű hivatástudata és pedagógiai tevékenysége elismeréseként a Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díjat Jakabné Józsa Klára igazgató asszony részére adományozta.

  • Frissítve: 2017. június 20.