fő tartalom

Jakóné Fekete Teréz

Jakóné Fekete TerézJakóné Fekete Teréz különleges ember, aki fiatal kora óta, s nyugdíjas éveiben is a kultúra elkötelezett híve. Tartalmas élete során mindent megtett és tesz, hogy az elődök által összegyűjtött tudás megmaradjon és továbbfejlődjön.

Pályaválasztásában iskolai élményei és szülei iránymutatása játszott szerepet. Magyar - történelem szakos tanár lett.

A Szórád Márton Általános Iskolában kezdte pályafutását. Felismerte a tehetséges tanulókat és külön is foglalkozott velük. Tanított a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskolában is. A hajdani dolgozók iskolájában kiállt amellett, hogy Pentele szülöttjének nevét, a fotóművész nagybirtokos Rosti Pálét viselje az intézmény. A névadóval kapcsolatos hagyományok őrzésében jelentős szerepet játszik.

Fontosnak tartotta, hogy Magyarország szép tájaira kirándulást szervezzen klubtársainak. Ezeken a jó hangulatú utakon történelmi és földrajzi ismeretekkel is gazdagította a résztvevők tudását.

„Szülők és dédszülők nyugvóhelye” című írásában a Kistemetőért emelt szót. Ezt a temetőt a mellette lévő bevásárlóközpont építésekor eldózerolták volna, de a penteleiek harcot indítottak őseik nyughelyéért. Valóban, a mai napig áll a sírkert. 2012 tavaszán az ő kezdeményezésére munkások szorgos keze nyomán újra méltó körülmények között állnak a sírok, újra olvashatóak a feliratok.

Küzd azért, hogy a mai fiatalok megismerjék Pentele méltán híres embereit. Fontosnak tartja, hogy utcák nevében is őrizzük meg őket, így is tisztelegve emlékük előtt.

Szakmai munkáját az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntető jelvény, a Földes Ferenc emlékérem és a megyei Gróf Klebelsberg Kunó emlékérem adományozásával, közéleti tevékenységét Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címmel és Pro Pentele díjjal ismerték el.

 Jakóné Fekete Teréz közéleti ember, elhivatott pedagógus. Dunaújváros helytörténetének, helyi szokásai megőrzésének elkötelezett híve.

Maradandó szakmai munkájának elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése az idei évben a Pro Cultura Intercisae Díjat, Jakóné Fekete Teréz nyugalmazott magyar-történelem szakos tanárnak, Dunaújváros Díszpolgárának adományozta. Az elismerést Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester úr adta át a díjazottnak.

  • Frissítve: 2013. január 23.
  • Létrehozva: 2013. január 23.