fő tartalom

Kobzos Ferenc

Kobzos Ferenc 1938-ban Tiszaeszláron született. 1962-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát. 1962/63-ban a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanított, majd 1963-tól 2006-ig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban dolgozott. A hatvanas években az Országos Pedagógiai Intézet által szervezett műszerépítési tanfolyamon, a későbbiekben pedig intenzív továbbképzéseken vett részt számítástechnikából, fizikából.

Tanítványai a különböző fizika tanulmányi versenyeken eredményesen szerepeltek. 1970-től húszon felüli az 1-3. díjat, vagy dicséretet nyertek száma. A Lánczos Kornél Megyei Fizikaversenyen – az utóbbi 10 évben – összességében több mint 200 tanulója nyújtott be pályázatot és az első, vagy második helyezett is közülük került ki. Tanítványai az ATOMKI, valamint a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke által kiírt országos kísérleti pályázatokon is eredményesen szerepeltek. Munkájának eredményét bizonyítják azok a diákok is, akik az ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján, Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén szerepeltek nagy sikerrel.

Népszerűsítő tevékenységét a diákokkal való foglalkozásokon kívül több nagyszabású kísérleti bemutató szervezésével is kiegészítette. Aktívan kísérletező tanár lévén, a Fizikai Szemlében megjelent cikkében a kísérletezés fontosságára hívja fel a figyelmet, újabb híveket toborozva így tantárgyának. Véleménye szerint a fizikai ismeretek elengedhetetlenek a mindennapi életben.
1998-ban a Klebelsberg Kuno-díjat, 2003-ban az Ericsson díjat volt tanítványai kezdeményezésére kapta meg. 2003-ban a Fizikatanári Ankét és Eszközkiállításon Mikola Sándor díjjal tüntették ki. 2000-ben Dunaferr díjat, 2006-ban Gimi díjat kapott akkori tanítványai illetve kollégái ajánlására.

Kobzos Ferenc hosszú fizikatanári pályafutása során tanítványaival végzett folyamatos, tanórákon kívüli eredményes kísérletező munkájával rendkívül sokat tett az ifjúság természettudományos neveléséért.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 24.