fő tartalom

Koltai Róbert


Koltai Róbert

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése 2005-ben Koltai Róbertnek adományozta a kitüntető címet.

Koltai Róbertről nagyon sokan tudják, hogy az ötvenes években szüleivel Sztálinvárosban élt. Édesapja edzői munkájának is köszönhetően – a városlakók örömére – a Kohász bekerült az NBI-be. Gyermekkorában édesapja megkedveltette vele a sportot, különösen a focit. A fiatal Koltai sokat olvasott, nagyon szerette az irodalmat. 12 éves volt, amikor elnyerte a „Sztálinváros legjobb ifjú szavalója” címet. Mindig tisztelettel és szeretettel beszél gyermekkoráról, amelynek nagy részét városunkban töltötte. Sokakat meglepett, amikor elképzelésével – egy film forgatásával – megjelent a városban. Nem is igazán fogadták kitörő örömmel a múltat visszaidéző film ötletét.
A „Csocsó, avagy éljen május elseje” azonban elkészült, óriási sikert aratott és sokan megváltoztatták korábbi kétkedő véleményüket. A film még Hollywoodban is hódított.
A forgatás megkezdése előtt Koltai Róbert a következőket mondta: „Ez a város, akármilyen is volt a hőskora, felnőtt és ma is él. S mi sem mutatja jobban az életképességét, mint hogy itt ma is mindenféle gondolkodású ember megtalálja számítását.”
„Engem ezer élmény köt ide, ezért tudok és akarok filmet csinálni” nyilatkozta egyszer. A közönség megérezhette a történelmi miliő árnyékában csetlő-botló kisember küzdelmének szépségét, ami éppen nálunk, a mi városunkban zajlott. A film nem csak a közönség tetszését nyerte el, hanem a szakmáét is.

A közgyűlés Koltai Róbert munkásságának, városunkhoz való kötődésének elismeréseként adományozta a Dunaújváros Díszpolgára címet.

  • Frissítve: 2021. május 13.
  • Létrehozva: 2011. május 12.