fő tartalom

Kőszegi Károlyné

Kőszegi Károlyné a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes kelléktárosa, az MMK gondnoka.

Kőszegi Károlyné

A Vasas Táncegyüttes működésének több mint hat évtizedes működése alatt sokan megfordultak táncosként, vezetőként, sokszor ment át változáson maga a tánckar is. Mégis volt/van egy valaki, akinek köszönhetően az állandóság, a folytonosság is megmaradt: Kőszegi Károlyné minden Vasas néptáncos „Mamija”.

Az évtizedek során valamennyi táncos, szülő, nagyszülő megismerhette a háttérben zajló, fáradhatatlan munkáját, aminek eredményeként mindig igényesen, makulátlanul előkészített viseletekben léphetnek színpadra a táncosok. A fesztiválok zsűrije soha nem hagyta szó nélkül az átlagon felüli, igényes színpadi megjelenést, amiben neki kiemelkedő érdemei vannak. Kedvessége, biztatása, sugárzó nyugalma mosolyt csal az arcokra mind a mai napig a fellépések előtti izgalmak sodrában.

Ő mindig a háttérben marad, nem vonzza a nyilvánosság, hatalmas szívvel, alázattal végzi munkáját, pedig nélküle elképzelhetetlen az együttes működése és sikere.

Azonban nem csupán a ruhák gondozásában példamutató. Kivételes érzékkel terelgeti a fiatalokat, türelemre, rendre és tiszteletre tanítja őket, kifogyhatatlan szeretettel. Családjának több tagja a Vasas táncosok nagycsaládjához tartozott, tartozik, férje, mint alapító, s a felmenői tudását továbbvivő lánya és unokái is erősítik a táncegyüttest, veszik ki részüket a hagyományok ápolásából, továbbadásából.

Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesért végzett 50 éves áldozatos tevékenységének és az MMK-ban eltöltött 40 éves szakmai munkásságának elismeréseként a Pro Cultura Intercisae díjat, Kőszegi Károlyné részére adományozta. 

  • Frissítve: 2015. január 25.
  • Létrehozva: 2015. január 25.