Liszi Ferenc

1943. január 18-án született Abán, 1961 óta él és dolgozik Dunaújvárosban, Dunaújvárosért.

1962-ben vált igazolt röplabdázóvá, és 15 esztendőn át segítette a Dunaújvárosi Kohász csapatát. A sport mellett tanult, képezte magát, és egészen a szakedzői diplomáig jutott. Még aktív játékosként elkezdte gyakorolni az edzői hivatást, és szinte minden korosztály mellett megfordult. Számtalan tehetséget nevelt, akik a korosztályos válogatottakat erősítették, majd később az NBI-ben is megállták a helyüket.

Később a férfi NB I-es csapat edzője lett, egyben a juniorokkal is foglalkozott. Olyan sikeresek voltak ezek az évek, hogy más egyesületek is felfigyeltek a munkájára. Bár Székesfehérváron, Szolnokon is szép eredményeket ért el, szíve Dunaújvárosba hívta, és még három szép, sikeres esztendőt töltött a felnőtt csapat mellett.

1993-tól döntött úgy, hogy kizárólag a fiatalokkal foglalkozik. Így kezdett testnevelőként tevékenykedni a Hild József Szakközépiskolában. 1996-tól röplabda csapatot szervezett, és páratlan sikersorozat kezdődött. Diákcsapataiban megfordult szinte az egész jelenlegi felnőtt válogatott, de a többi korosztály nagy része is az ő keze alatt csiszolódott. Nemcsak edzőjük, hanem apjuk helyett apjuk is volt ezeknek a fiataloknak. Szinte hihetetlen, de ez alatt a 18 év alatt 20 magyar diákolimpiai elsőséget szerzett a különböző korosztályokban, számtalan ezüst és bronzérmet, valamint nemzetközi sikereket könyvelhetnek el, öregbítve ezzel iskolája és a városunk hírnevét.

Kimagasló szakmai sporttevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Liszi Ferenc mesteredző részére adományozta.

  • Frissítve: 2014. február 21.
  • Létrehozva: 2014. február 21.