fő tartalom

Markovics Sándor

Markovics Sándor a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, megalapítója a Nemzetközi Fúvósok és Mazsorettek dunaújvárosi rendezvénysorozatának, amely az elmúlt évben immáron 20. alkalommal szórakoztatta az érdeklődőket, és a Fúvósok Világszövetsége is elismerően szól a rendezvényről.

Nagy érdemei vannak abban, hogy évről-évre a Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal közösen megrendezik a „Veliko Prelo”, vagyis Kóló bálokat, amely az idei évben immár 40. alkalommal várja a közönséget.

Egyik alapítója az immár 40 éves Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületének, amely ma már csak egyedül működik Magyarországon. Célja, a két kultúra hagyományainak ápolása és megismertetése.

Hosszú évek alatt remek kapcsolatot alakított ki külföldi magyar kulturális egyesületekkel, melyekkel élő és rendszeres kapcsolatot ápol, eleget tesznek az előadói felkéréseknek.

Számos elismerés birtokosa, így például a Dunai Vasmű Fúvószenekarában 35 éven át tartó eredményes munkásságáért elismerő oklevélben részesítették 1985-ben, de Horvátországban is a sok éves együttműködést kívánták elismerni 2006-ban, majd 2012-ben a Kulturális Egyesület 150 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen, a több évtizedes kimagasló kulturális együttműködésért kitüntetésben részesítették.

A hosszú évtizedeken át végzett kimagasló és magas színvonalú kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat Markovics Sándor részére adományozta.

  • Frissítve: 2017. október 26.
  • Létrehozva: 2017. október 26.