fő tartalom

Mészáros Melinda

Mészáros MelindaÓbecsén (Jugoszláviában) született, az Újvidéki Művészeti Akadémia szolfézs tanszakán végzett. 1992 óta él Dunaújvárosban. 2001-2004 között elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének harmonika tanári szakát. 1992 szeptemberétől a Sándor Frigyes Zeneiskola tanára, 1997-től az iskola harmonika zenekarának vezetője.

Harmonika zenekarával 2006-ban a III. Paksi Harmonika Fesztiválon kamarazenei kategóriában első díjat nyert, mely jutalom lemezfelvétel lehetőségét is jelentette. Jó kapcsolatokat ápol dunaújvárosi és környékbeli kórusokkal. Számtalan festő, grafikus és szobrász kiállítás megnyitóján játszott szólóban Dunaújvárosban és a környék településein, de Székesfehérváron is, megyei vonatkozású művészek válogatott munkáiból nyílt tárlat megnyitón.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házával 2007 ősz óta tart fenn munkakapcsolatot. Harmonikajátéka élő zenés játékokban elengedhetetlen volt az Edith Piaf életéről szóló előadásban, melyet „Párizs ege alatt” címen játszott a társulat telt házas sikerrel, három évadon keresztül (2007-2010-ig). A közelmúltban sikeresen szerepelt Piaf dalaiból összeállított sanzonestjével is, számos helyszínen. Melinda a harmonika hangjának sokszínűségén keresztül mutatja be a különböző zenei stílusosokat a kortárszenétől a sanzonokon át, a jazz-zenén keresztül a filmzenéig.

Szólóban, kollégákkal vagy növendékeivel jótékonysági hangversenyeken rendszeresen szerepel, valamint szólóban vagy többedmagával a dunaújvárosi és környékbeli idősek otthonában ad jótékony célú hangversenyeket. 1996 óta minden évben részt vesz a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya számára rendezett jótékonysági koncerteken is.

1992-től részt vesz a helyi és környékbeli nemzetiségek műsorainak szakmai előkészítésében, előadásában. Tevékeny szerepet vállal a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületének programjaiban, a délszláv nemzetiségi kultúra ápolásában. Rendszeresen részt vesz a rácalmási szerb nemzetiségi műsorok, az ercsi horvát nemzetiségi műsorok, a mezőfalvi és adonyi német nemzetiségi műsorok hangszerelésében és rendezésében.

Munkájával segíti a Rácalmási Napsugár Asszonykórus, a Nagyvenyimi Női Kar, az Adonyi Gyöngyvirág Női Kar, valamint a Mezőfalvi Női Kar sikeres fellépéseit. Saját hangszerelésének köszönhetően számos népszerű nemzetiségi dal kapott szép új harmonika kíséretet, melyek határainkon túli nemzetiségi fesztiválokon is nagy sikereket arattak.

Példaértékű szakmai munkájának elismeréseként, Dunaújváros Közgyűlése az idei évben a Pro Cultura Intercisae Díjat, Mészáros Melindának, a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárának, a harmonika zenekar vezetőjének adományozta. Az elismerést Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester úr adta át a díjazottnak.

  • Frissítve: 2013. január 23.
  • Létrehozva: 2013. január 23.