fő tartalom

Miskolczi Miklós

Miskolczi Miklós fiatalon, 16 évesen került Dunaújvárosba. Újságíróként 1961-ben kezdett dolgozni a Dunaújvárosi Hírlapnál. Munkásságának ez az első szakasza 14 évig tartott, majd székesfehérvári és budapesti kitérő után 1981-ben főszerkesztőként tért vissza, és négy évig volt felelős embere az akkor még hetente kétszer megjelenő lapnak. Több pályatársa szerint ez volt az egyik legsikeresebb korszaka városunk írott sajtójának.


Miskolczi Miklós

Már munkássága első éveiben is bizonyosságot nyert, hogy mélyebb, tudományos szintű érdeklődés munkál benne az itt élő emberek gondjait, problémáit, életét illetően. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy valójában újságíróból szociográfussá érett, hogy ne csak egy-egy pillanat megragadására legyen képes, hanem a dunaújvárosi emberek életének bemutatására a "bölcsőtől a koporsóig".

A hatvanas évek végétől írásai már önálló kötetekbe foglalva jelentek meg. Ezek közül az első A húszéves Dunai Vasmű címmel 1969-ben látott napvilágot. Az első legátfogóbb munkája a város születését mutatja be Az első évtized címmel. A Velem üzentek című kötetben Dunaújváros negyedszázados múltjáról írt, annak az embernek a szenvedélyességével, aki személyes sorsával is kapcsolódott a város születéséhez.

Kezdeményezésére és hathatós közreműködésével valósult meg lakóhelyünk eddigi legteljesebb művelődés-szociológiai tudományos szintű vizsgálata, melynek eredményeit és megállapításait Szirmai Viktória és Zelenay Anna foglalta írásba, Művelődés Dunaújvárosban címmel. Ez a munka már közvetlen előhangja volt a 80-as évek elején fellángoló országos vitának, amely az ún. „csinált városok”-ról szólt, és sokat segített az olykor tettenérhető negatív megítélés enyhítésében. Ugyanakkor megelőlegezte Miskolczi Miklós legátfogóbb szociográfiai kötetét, a Város lesz, csakazértis címmel.

A közelmúltban ismét városunk múltjának kutatása foglalta le. A napokban fejezte be azt a drámát, amely az 1956-os forradalom dunaújvárosi eseményen keresztül mutatja be egy ember küzdelmét a történelemmel és önmagával.

Miskolczi Miklós nevéhez fűződik a Bringatúra megszervezése 1983-ban. A város lakosságát megmozgató rendezvény azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

  • Frissítve: 2021. május 13.
  • Létrehozva: 2011. május 12.