fő tartalom

Nagy Ervin

Nagy ErvinNagy Ervin 1976. szeptember 25-én született Dunaújvárosban. Az immáron Jászai Mari-díjas előadó szülei első osztályú sportolók voltak. Édesanyja, Kecskeméti Margit, az első dunaújvárosi kézilabdázó, aki Pro Urbe-díjat kapott, valamint édesapja, id. Nagy Ervin labdarúgó 1973-ig volt a Kohász csapatának hátvédje, illetve középpályása. Nagy Ervin sporttagozatos iskolába járt Dunaújvárosban, ahol négytusában bajnokságot is nyert. Tizenhat évesen Budapestre költözött, és a középiskolát már itt fejezte be.

1999-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Máté Gábor osztályában, majd a Budapesti Katona József Színház szerződtette. Sokoldalú művész, aki már több szerepkörben is kapott bizonyítási lehetőséget. Prózai színészként és énekes szerepekben is nagy sikert aratott.

2009-ben a Varázsfuvolában, Papageno szerepét alakította. Partnerei világhírű operaénekesek, többek között Miklósa Erika és Polgár László voltak. A Katona József Színházban láthattuk őt már többek között a Tasnádi István: Közellenség, Molnár Ferenc: Játék a kastélyban, Brecht–Weill: Koldusopera, Weöres Sándor: Szent György és a sárkány, Csehov: Ivanov, Gorkij: Barbárok című darabokban, és több, jelenleg is futó előadásban játszik. Dunaújvárosban a tavalyi évben több alkalommal is láthattuk a Bartók színpadán, Dan Gordon, Esőember című darabjában, parádés szereposztásban mutatták be a klasszikussá vált történetet.

Sokat foglalkoztatott filmszínész, annak ellenére, hogy elmondása szerint a színházi feladatokat helyezi előtérbe. Láthattuk őt többek között az Ámbár tanár úr, a Hídember, a Szezon, az Állítsátok meg Terézanyut! című filmekben, továbbá a Mansfeld, valamint a közelmúltban bemutatott Kaméleon című filmben nyújtott alakítása is meghódította a nézőközönséget.

Fiatal kora ellenére munkáját már több alkalommal elismerték, így például 2003-ban Máthé Erzsi-díjat, két alkalommal a „Súgó Csiga díjat”, 2004-ben a 35. Magyar Filmszemlén, „A legjobb mellékszereplő díját”vehette át, és legutóbb a Jászai Mari-díjjal ismerték el tehetségét.

Példaértékű és széles szakmai körben is elismert tevékenysége, Dunaújváros hírnevének öregbítése, a folyamatosan magas színvonalon nyújtott előadói munkájának elismeréseként, Dunaújváros Közgyűlése, a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet, Nagy Ervin színművész részére adományozta.

  • Frissítve: 2012. május 3.
  • Létrehozva: 2012. május 3.