fő tartalom

Pleidell János

Pleidell János festőművész 1998 óta él Dunaújvárosban. Hajlott kora ellenére rendszeresen dolgozik. Élő klasszikusa nemcsak a városnak, hanem a magyar képzőművészetnek is.
Első jelentős sikere a népszokásokhoz kapcsolódik. A mohácsi busójárás látványa felgyújtotta képzeletét, és a busók felvonulása: az ősi erő, a féktelen jókedv derűs ábrázolása ismertté tette a nevét az országban. Különleges képeire fölfigyeltek külföldi szakemberek is. Meghívták Olaszországba. Művészi fejlődésében rendkívül jelentős a két évet is meghaladó itáliai tartózkodás. Az ókeresztény freskók, a román stílus mozaikjai, az oszlopok plasztikái, a római reliefek klasszikus arányai, az etruszk vázák dekoratív képei, az olasz táj változatos szépsége életre szóló élményt jelentett számára. Itthon elsősorban a balatoni tájat festi – magyar ecsettel. Több mint hetven képe őrzik a tópart, a víztükör, a sűrűn változó égbolt gyönyörű látványát. Megjárta a háború és a hadifogság poklát, 1956-os forradalmi plakátja miatt elbocsátották állásából, s a Kádár-korszak első éveiben kiszabták rá a legnagyobb büntetést, amit egy festő kaphat: műveit nem állíthatta ki.

Mai, dunaújvárosi képei között vannak olyanok, amelyek felidézik a Duna-part, a Szabad strand, a kikötő, a város egy-egy részletének esztétikumát. Ezek közül kiemelkedik a Ráctemplom és környezetének pompás színvilága: az árnyalatok gazdagsága, a kompozíció harmóniája.

A mestert kedvelik és szeretik Dunaújvárosban. Műveiből az első albumot a városi önkormányzat támogatásával az Árgus Kiadó jelentette meg a festő születésének 85. évfordulójára. Több helyi szerző könyvét illusztrálta változatos akvarellekkel. Pleidell János is jól érzi magát a városban. Örül az itt élő emberek sikereinek: képeket adott át az olimpiáról hazatérő dunaújvárosi sportolóknak. Olajfestményt ajándékozott a Polgármesteri Hivatalnak. Műveiből többször rendeztek helyi kiállítást. Festményeit és grafikáit bemutatták Győrben és Budapesten, Balatonfüreden és Tihanyban, Egerben és Mohácson, Pécsett és Komáromban, Firenzében és Rómában, Oszakában és Tokióban, Prágában és Londonban. A hazai és európai városok nevét tovább lehetne sorolni. Mindezek ékesen bizonyítják: Pleidell János több évtizedes művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen értéke a magyar és a dunaújvárosi kultúrának.

  • Frissítve: 2021. augusztus 26.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 26.