fő tartalom

Suplicz Mihály

Suplicz MihálySuplicz Mihály, a Bartók Táncszínház egykori táncművésze, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Felnőtt, Gyermek és Utánpótlás csoportjának vezetője, a Baracs Néptáncegyüttes alapító-együttesvezetője még 1984-ben kezdett táncolni a Vasasban, 1993-tól a felnőtt csoport tagjaként számtalan külföldi és hazai fesztiválon vett részt, sok-sok feledhetetlen előadást bemutatva, és nem mellékesen sok díjat begyűjtve, városunk hírnevét öregbítve.

Mikor 1999-ben Dunaújváros Táncszínháza életre kelt, alapító tagként csatlakozott a társulathoz, és 2013-ig több mint 1000 előadásban közreműködött.

Kimagasló teljesítményt nyújtott a színházi mesedarabok táncos-főszereplőjeként, köztük a már-már műfajteremtőnek számító „Vitéz Bátor” Kánjaként, de sorolhatnám az „Aranyvitéz”, „Zsiványtanya”, „Kisgömböc” című előadásokat is, melyek sok-sok gyermekkel ismertették meg a Kárpát-medencei néptánckultúra egy szeletét.

2009-től újra a Vasas Táncegyüttes tanári csapatát erősíti, majd 2011 szeptemberétől Szőke Genovévával közösen vezetik városunk legrégebbi közösségét, a Vasas Táncegyüttest. Visszatérése óta a Balatonboglári Méta Fesztivál Ezüst és Bronz díját is elnyerték koreográfiái. Ők szervezték és bonyolították le a 60 éves jubileumi rendezvénysorozatot, szép sikerrel. Hosszú évek sikeres munkájának elismeréseként az Ő vezetésük alatt kapta meg a Vasas a „Világ táncáért – a tánc világáért” díjat a Nemzetközi Táncszövetségtől! A régi-új szemléletnek köszönhetően, a néptáncegyüttes ismét rengeteg helyen szerepel, a régió egyik legkeresettebb együtteseként.

2013 őszén a Szlovákiai Füleken egy Felvidéki néptánc fesztiválon képviselték városunkat.

Suplicz Mihály neve és munkája egybeforrt a város kulturális életével, hiszen nincs olyan rendezvény a városunkban, ahol ne találkoznánk vele. Legyen az Vasasnap, Európa nap, MMK-s játszóház, iskolai táncház, kisközösségi rendezvény, kiállítás megnyitó vagy éppen jószolgálati rendezvény. Az idei évben immáron 30 éve, hogy táncol.

Magas színvonalú szakmai munkájának, lelkiismeretes néptáncoktató és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat Suplicz Mihály részére adományozta.

  • Frissítve: 2014. január 26.
  • Létrehozva: 2014. január 26.