fő tartalom

Szántó Péter

Szántó Péter1974-től, a Munkásművelődési Központ (MMK) megnyitása óta dolgozik az intézményben. 1974 és 1995 között a gyermek- és ifjúsági programokért felelős népművelőként, később igazgatóhelyettesként, majd 1995-től, vagyis csaknem húsz éve az intézmény igazgatójaként felel a városban élők minőségi kulturális életéért, közművelődésért.

Felsőfokú tanulmányai – üzemmérnöki, műszaki tanári, népművelői, bölcsész diploma – hozzásegítették, hogy a helyi társadalom igényeire alapozva elhivatottsággal végezze munkáját.

Szántó Péter munkája során fontosnak tartotta a helyi társadalom kulturális igényeinek felkeltését, megteremtve hozzá a finanszírozás kereteit. Mindig jó viszonyra törekedett a város vezetésével, a kulturális intézmények vezetőivel és munkatársaival, illetve a civil szervezetekkel.

Több kiemelkedő szakmai rendezvény elindításában tette le névjegyét. Így például szerkesztőként közreműködött a Magyar Televízió „Mindent bele!” vetélkedőjében. Nemzetközi fúvószenekarok találkozóját szervezte, az MMK-ban rendezte a Népi és Iparművészek Országos Találkozóit, kiállításait, csakúgy, mint a Rosti Pál kiállításokat. Az intézmény megnyitása óta segítője az országos Kórustalálkozók dunaújvárosi programjának, valamint az Országos Néptánc Fesztiváloknak.

Az általa irányított kulturális, művelődési intézmény életét, sőt annak várostörténeti gyökereit évkönyvekben tette maradandóvá az utókor számára. Számos rangos elismerésben részesült korábban, többek között a „Gyermekekért Érdemérem” kitüntetésben (1995), „A Tánc Világáért – A Világ Táncáért” nemzetközi kitüntetésben (2004.), megkapta a Fejér Megyei Önkormányzat Vörösmarty-díját (2009.), az IDO, vagyis a Nemzetközi Tánc Szövetség részéről két évtizedes tevékenységéért elsőként vehette át a világszervezet „Életmű Díját” (2010.).

Munkatársainak alkotói szabadságot biztosítva valósítják meg a „befogadó intézmény” elvét, amely szerint az MMK a kisközösségek számára nyitva áll, ily módon is segítve a hagyományok ápolását, új értékek, minőségek létrehozását.

Dunaújváros MJV Közgyűlése az elhivatott és magas színvonalú szakmai tevékenységének elismeréseként, a „Dunaújvárosért Díjat” Szántó Péter részére adományozta.

  • Frissítve: 2014. október 27.
  • Létrehozva: 2014. október 27.