fő tartalom

Szatmáriné Klaics Mária

Szatmáriné Klaics Mária pedagógusi pályáját Perkátán kezdte, ahol egyből a legnehezebb feladatot szánták neki: az SNI-s tanulók osztálya nagy kihívás volt számára. Itt sokat tanult a szülőkkel való kapcsolattartásról és a hátrányos helyzetű tanulók közösséggé formálásának fontosságáról is.

1987-ben a dunaújvárosi Ságvári Endre Általános Iskola (majdani Szilágyi Erzsébet Általános Iskola) örömmel fogadta, mert tanítói végzettsége mellett német tudásával segítette az orosz nyelvoktatásról való áttérést a német nyelvoktatásra. Az iskolában a tanítás mellett rajz és német szakkört vezetett, sőt a rajzoktatásban is jeleskedett.

Létrehozója volt a városi német szépkiejtési versenynek, melynek azóta már több évtizedes múltjára visszatekintve szervezője, lebonyolítója, zsűritagja is volt mindamellett, hogy mindig volt tanítványa is, aki ezeken a megmérettetéseken eredményesen szerepelt.

2011 óta a Vasvári Pál Általános Iskolában tanít német nyelvet és rajzot. Rajzórákon mindig fontos volt számára a művészettörténet tanítása is.

Mária valóra váltotta egyik legnagyobb álmát, hogy a kis elsős tanulók iskolakezdésétől osztályfőnökként végig kísérhette tanítványait a ballagásig. Több ezer tanítványa köszöni neki azt, ahogy most a világra tekint, helyt áll az életben, a német nyelv sikeres használatát, az életfogytig tanuláshoz való pozitív viszonyát. Munkássága példaértékű!

  • Frissítve: 2021. június 10.
  • Létrehozva: 2021. június 10.