fő tartalom

Szloboda György

Szloboda György 1935-ben született Dunapentelén. Bár gyermekkorában családjával egy kis időre Nagyvenyimre költöztek, mindig is Dunapentelét tekintette otthonának. Valódi közösségi emberként élte mindennapjait: 42 éven át dolgozott a Volánnál, 32 évig választott tisztségviselő volt a tanácsban, közös képviselői feladatokat látott el, valamint garázsfenntartó szövetkezetet is vezetett.


Szloboda György lánya, Szloboda Mária

1991 augusztusában 72 taggal megalapították a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőr Egyesületet, amelynek 2018-ig elnöke volt. A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség dunaújvárosi járási polgárőrségi koordinátoraként 15 éven át jelentős szervező munkát vállalt magára. A kezdetektől a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnökségének tagja volt. Az Országos Polgárőr Szövetség etikai bizottságában 15 éven keresztül végzett kiemelkedő munkát.

Hétszer érdemelte ki a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést. 2020-ban megkapta az Év Polgárőre kitüntetést, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének elismerő oklevelét, a Szent László Érdemérmet és több rendőrségi elismerést is.

A kultúra területén is maradandót alkotott, 1983-ban alakult meg a László Imre Magyar nóta, Népdal, Operett és Cigány dalokat kedvelők klubja, amelynek elnöki feladatait 1992 óta látta el.

Munkája során kitartóan dolgozott azért, hogy a kultúra részeként a magyar nótát, mint Hungarikumot, a többi képviselt műfajjal, mint a népdalt, az operettet és cigánydalokat is életben tartsák. Szentül hitte: a magyar nóta olyan kuriózum, amelyet meg kell őrizni és tovább kell örökíteni. A klub 73 fős induló létszámát közel 200 fősre emelték.

 Lelkiismeretes és magas színvonalú kulturális és hagyományőrző tevékenységük elismeréseként a klubot 2014-ben Pro Cultura Intercisae díjjal ismerték el.

Szloboda György hatalmas munkabírása, szervezőkészsége, vidámsága, derűje méltó példaképpé tette nem csak a rendvédelmi dolgozóknak, hanem a város összes polgárának.

Példaértékű tevékenységéért, tiszteletreméltó pályafutásáért Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Szloboda Györgyöt Dunaújváros Közbiztonságáért posztumusz elismerésben részesíti.

  • Frissítve: 2022. április 21.
  • Létrehozva: 2022. április 21.