fő tartalom

Szloboda Lajos

Szloboda Lajos a Testnevelési Főiskola elvégzése után 1957-ben Dunaföldváron a Magyar László Gimnáziumban kezdte el pályáját. 1960-ban érkezett a Szórád Márton Általános Iskolába, ahol ő maga is végzett. Testnevelő tanárként és atlétika edzőként is lelkesen, következetesen dolgozott, szeretettel foglalkozott tanítványaival. Felfedezte a gyermekekben a tehetséget, szakmai irányításával céltudatos munkára, jó eredmények elérésére ösztönözte őket.

A versenyzők nevelése mellett nagy figyelmet fordított a tömegsportra, fontosnak tartotta a gyerekek rendszeres mozgását, játékos versenyzését, az elért eredmény értékelését. Az óvárosi iskolában jelentős eredménynek számított – többek között – a lány négytusa csapat 1964-ben elért első helyezése országos bajnokságban. Így ők képviselték hazánkat Prágában ,a tizenegy nemzet csapata mellett. A versenyen az ötödik helyet szerezték meg, továbbá részt vettek a Varsóban tartott nemzetközi atlétikai versenyen is, ahol ugyancsak jól szerepeltek.

A ’60-as évek elejétől iskolai tevékenysége mellett, több mint húsz évig edzősködött a Dunaújvárosi Kohász atlétikai szakosztályában is. A rövidtávfutókkal és a távolugrókkal dolgozott. Edzésein figyelembe vette az egyéni adottságokat, a foglalkozásokat megtervezte és megkövetelte a rendszeres fegyelmezett munkát.

1971-ben a tanévet a Bánki iskolában kezdte, ahol a délutáni tömegsport foglalkozások, atlétikai edzések vonzották a fiatalokat.

1994-ben fejezte be a tanítást, nyugdíjba vonult. Meggyőződése, jól választott pályát. A munkája egyben a hobbija is volt. Ezért elégedetten gondol a sok szép eredményre, mellyel tanítványai megörvendeztették.

Az ifjúság nevelésében végzett példaértékű tevékenységének elismeréseként, Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Ifjúságáért díjat Szloboda Lajos testnevelő tanár részére adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 23.
  • Létrehozva: 2017. február 21.