fő tartalom

Tóth Géza

Tóth GézaTóth Géza a Vasvári Pál Általános Iskola testnevelő tanára. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait városunkban végezte, orosz-testnevelés szakos tanári diplomáját a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán szerezte, melyet kosárlabda edzői szakképesítéssel és testnevelés szakon egyetemi szintű diplomával egészített ki. 27 éve erősíti a Vasvári Pál Általános Iskola színvonalas oktatását, melynek 1992-2002 között az igazgatója volt. Sokszor szerepelt már tanítványaival testnevelőként, edzőként országos döntőkön atlétika, triatlon, kosárlabda, floorball sportágakban. Évtizedeken keresztül aktív résztvevője, szervezője és edzője volt városunk kosárlabdaéletének. 

Edzőként tevékenykedett a DAC NB II-es női csapatánál – akikkel egy alkalommal az NB-I-be jutás jogát is kiharcolta –, a DVSI serdülőcsapatánál és a Dunaújváros férfi kosárlabdacsapatánál, melynek sikeres edzője jelenleg is. A tömegsport elkötelezett híve. Ő volt a városi kosárlabda bajnokság kezdeményezője, hosszú időn át a steelball utcai kosárlabda fesztivál főszervezője, a mára állandó városi programmá vált "50 év 5 próba" akció ötletadója.

Tóth Géza kezdeményezésére lett az Egészségesebb Iskolákért Hálózat tagja 1999-ben a testnevelés tagozatos Vasvári Pál Általános Iskola. A városi testnevelők a Fejér Megyei Diáksport Bizottság tisztújító választására elnöknek jelölték. A sportélet, a tömegsport szervezésében évtizedekre visszanyúló tapasztalatai és eredményei vannak. Ezek közé tartozik a kezdeményezésére indult új vasváris táborrendszer, melynek keretében az alsó tagozatos diákok, minden tanév végén egy hetet töltenek a Balaton partján, ő szervezi a felső tagozatos tanulók sporttáborát is. Felsorolni is nehéz, mennyi és milyen típusú táborokat, túrákat szervezett, és szervez jelenleg is, amiért nemcsak a gyerekek de szüleik is nagyon hálásak. 

Eddigi tevékenységével kiérdemelte a "Fejér Megye Diáksportjáért" elismerést és 2004-ben a "Magyar Köztársaság Érdemkereszt" ezüst fokozata kitüntetést. Létrehozta "A Vasváris Gyermekekért" Alapítványt, a kuratóriumban társadalmi munkát végez. Ő volt az ötletadója a városi diákgálának, ösztönzésére elkészült a Vasváris Évkönyv. 

A városi sportrendezvények szervezésében szerzett évtizedes tapasztalatai, a testnevelőként, edzőként elért eredményei, a városunk sportéletében hagyománnyá vált ötletei elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése ebben az évben a "Dunaújváros Ifjúságáért" Díjat Tóth Géza testnevelő tanár részére adományozza.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 24.