fő tartalom

Trencséniné Berzai Zsuzsanna

Trencséniné Berzai ZsuzsannaTrencséniné Berzai Zsuzsanna 1950. február 7-én született, tősgyökeres pentelei család gyermekeként. A középiskolát intézményünkben végezte, az iskolaközösségben végzett tevékenysége, aktivitása már akkor is példamutató volt. Zsuzsa egyetemi tanulmányait Szegeden, a József Attila Tudományegyetem biológia-kémia szakán végezte, ahol nagy hivatástudattal és szeretettel készült a pedagógusi pályára. Kezdő diplomásként 1974-ben a dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakmunkásképző Iskolában helyezkedett el, majd annak átszervezésekor, 1975 augusztusában a Rudas Középiskolába került. 1982. január 1-jétől 2009. december 31-ig volt alma materében tanított, 1987 augusztusától 2007 augusztusáig iskolánk nevelési igazgatóhelyettese volt.

Kedvessége, barátságos személyisége folytán nagyon jó volt a kapcsolata mind a tanulókkal, mind a szülőkkel, mind pedig kollégáival. Rendkívüli türelmesség és empátia jellemezte, tanítványaival sokat foglalkozott a tanórán kívül is. Többek között az iskola legelső nyolc évfolyamos osztályának volt az osztályfőnöke a 6. évfolyamtól kezdve. Nem kis feladatot jelentett a tizenegy-tizenkét éves tanulókkal való foglalkozás, az újdonságként felmerülő sok-sok probléma kezelése.

Szakmai munkáját is csak felsőfokú jelzőkkel lehetett illetni. Biológiaóráit a szakmai tökéletesség, az igényesség jellemezte. Tanítványai kimagasló eredményeket értek el az érettségiken, felvételiken, versenyeken, szakmai pályázatokon. Nyilván ez volt az oka, hogy közülük sokan jelentkeztek fakultációs csoportjaiba. Az általa felkészített tanulók többször értek el kimagasló eredményt az elsősegélynyújtó vagy a csecsemőgondozó vöröskeresztes versenyeken. És lettek városunk meghatározó orvosai, gyógyszerészei, tudományos kutatók szerte az országban. És olyanok, akik "csak" szerették – és ma is szeretik és értik a biológiát. Régi tanítványai nagy számban keresték föl.
Tanárként és igazgatóhelyettesként is szívügye volt az egészséges életmódra, a családi életre nevelés, a drogprevenció, a környezetvédelem. Minden eszközt megragadott, hogy ezeken a területeken a helyes szemlélettel oltsa be tanítványait. És ez sikerült is neki. Többen köszönhetik támogató, felkészítő munkájának, hogy egy-egy nyári külföldi jutalomúttal ismerték el a Természet Világához vagy a "Europe at School"-hoz benyújtott szakmai munkájukat, pályázatukat.

Ugyanígy az ő ötletén és szervezőmunkáján alapul a város, illetve a városkörnyék diákságát megmozgató Kis Biológusok Találkozója, amelyet idén már tizennyolcadszor rendez meg iskolánk.

Önmagával szemben is mindig magas szakmai követelményeket támasztott. Nagy hangsúlyt fektetett a továbbképzésekre, több a szakterületével kapcsolatos tanfolyamot végzett el például az iskolapszichológia, a drogprevenció és az életvezetés terén. Ő készítette fel a megye középiskoláinak biológiatanárait a kétszintű érettségi bevezetésekor az új típusú feladatra.

Munkásságát több kitüntető címmel ismerték el.

2003. szeptember 16-án, a Magyar Tudományos Akadémián adták át neki az Egyesült Államok-beli Rotary Club Babylon és a Rotary Club Budapest által alapított Természet–Tudomány Ösztöndíjat. Az ismert nemzetközi nonprofit szervezet célkitűzései közt az oktatási intézmények természettudományos nevelésének támogatása is szerepel – beleértve a magyar, illetve a határon túli magyar nyelvű gimnáziumokat, szakközépiskolákat is.

Dunaújváros MJV Önkormányzata 2004-ben a "Dunaújváros Oktatásügyéért" díjjal ismerte el a város érdekében évtizedeken keresztül végzett munkáját, 2008 decemberében pedig az oktatási és kulturális miniszter adományozta Arany Katedra Emlékplakettet vehette át." 2010. február 28-án, 60 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után hunyt el Dunaújvárosban.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 24.