fő tartalom

Helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban

Helyi identitás és kohézió erősítése DunaújvárosbanProjekt adatok:

Projekt címe: Helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban
Projekt azonosító száma: TOP-6.9.2-16-DU1-2018-00001
Kedvezményezett neve: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner: Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.
Szerződött támogatás összege: 219 000 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

Projekt tartalmának rövid bemutatása:

A projekt általános célja, a lakosság identitásának erősítése, a helyi kötődés kialakítása, megerősítése, az elvándorlás csökkentése.

A projekt elsődleges célcsoportja a lakosság teljes korösszetételét lefedően a dunaújvárosi ifjúsági korosztály (általános iskolások, középiskolások, felsőoktatási intézményben tanulók), a fiatal pályakezdők, a dunaújvárosi aktív korú felnőttek, a dunaújvárosi aktív korú gyermekes családok, valamint a városban élő idősebb személyek, nyugdíjasok.

A projektben másodlagos célcsoportként jelennek meg a dunaújvárosi intézményi együttműködők, a városban működő civil szervezetek.

A projekt az alábbi célokat tűzi ki a megvalósítás során:

 1. Közösségfejlesztő szakemberek képzése a projekt hosszútávú fenntarthatóságának biztosítása érdekében
 2. Helyi identitást erősítő marketing tevékenységek megvalósítása – helytörténeti kutatások és azok eredményeinek ismertetése; közösségi programok szervezése; identitást erődsítő közösségi rendezvények szervezése; időskorúaknak szóló történeti, kulturális programok megvalósítása; fiatalok körében tehetséggondozó programok megvalósítása, vállalkozóvá válást elősegítő programok szervezése.
 3. Bűnmegelőzést, közbiztonság javítását segítő programok megvalósítása
 4. Közlekedésbiztonság javítását ösztönző programok szervezése

A projekt a helyi közösségek fejlesztése által a településrészek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének, közösségi szerepvállalásának erősödését szolgálja.

A fenti célok elérése érdekében Dunaújvárosban öt célterület cselekvő közösségeit jelöli ki a projekt:

 • 1.Célterület: Zöldövezet
 • 2.Célterület: Béke városrész
 • 3.Célterület: Városközpont
 • 4.Célterület: Egyetemi városrész
 • 5.Célterület: Paneles lakóterület

A megvalósítás során az öt célterület Helyi Cselekvési Tervet alkot és valósít meg szakmai együttműködő partnerek, célterületi szakmai vezetők és önkéntes vezetők valamint önkéntesek bevonásával, segítségével. A projekt megvalósítása során prioritást élveznek az ún. alulról induló helyi kezdeményezések is. A lakosok bevonásával érhető el, hogy a programok/események valóban a lakossági igényekkel legyen összhangban.

A konzorciális együttműködésben megvalósításra kerülő projekt vonatkozásában intézményi szinten kiemelt együttműködő partnereink: Dunaújvárosi Egyetem, Munkás Művelődési Központ Nonprofit Kft., Kortárs Művészeti Intézet, Intercisa Múzeum, József Attila Könyvtár.

 • Frissítve: 2022. szeptember 7.
 • Létrehozva: 2020. december 5.