fő tartalom

A régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István az év "Pro Cultura Intercisae" díjasa

Hírkép: A régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István az év "Pro Cultura Intercisae" díjasa

A magyar kultúra napjának alkalmából rendezett ünnepséget Dunaújváros Önkormányzata az Evangélikus Templomban hétfőn. Az eseményen átadták a 74. "Pro Cultura Intercisae" díjat, amelyet régiónk egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István érdemelt ki. Az elismerést Pintér Tamás polgármester adta át. 

 

Az esemény kezdetén egy perces néma főhajtással emlékeztek Selyem József, volt önkormányzati képviselőre és a hétfőn elhunyt világ- és Európa bajnok tornászra, a Dunaferr SE olimpikonjára, Csollány Szilveszterre. 

A Dunaújvárosi Vegyeskar közreműködésével a Himnusz elhangzása után Stermeczki András, evangélikus lelkész intézte szavait a közönség felé. Mint mondta: a magyar kultúra napját 1989. óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

– Kultúrát nem lehet örökölni. Őseink kultúrája egy - kettőre elpárolog, ha azt meg nem szerzi magának. 199 évvel ezelőtt, 1823-ban írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Nemzeti imánkká vált, ahol mind a próza, mind a dallam egy nemzet szívére dobban. Kevés ilyen van a világon. Ahogyan kultúrát nem lehet örökölni, érzéseket sem. A jövőbe úgy kell tekinteni, hogy mind az, amit eleink megharcoltak, akár a kultúra kapcsán is, az csak akkor lehet mindnyájunké, ha van például egy városi vegyeskarunk, ha van neked is és benned is igényesség arra, hogy a kultúra felé is nyitott legyél, és te magad is támogasd azt, jobb esetben műveld. Adja isten, hogy ezen az ünnepen mindannyiunk szíve egyszerre dobbanjon, és hódoljunk eleink kultúrája előtt. – fogalmazott az evangélikus lelkész.

Az áldás után a Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezette Dunaújvárosi Vegyeskar adott ünnepi koncertet, amelyben hallhatták egyebek mellett például Kocsár Miklós: Pater Noster, Csemiczky Miklós: Est és Tillai Aurél: Valamennyi búzaszál című művét is.

A régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István az év "Pro Cultura Intercisae" díjasa

Az ünnepi koncert után a "Pro Cultura Intercisae" díj átadása következett. Az elismerésre bárki javaslatot tehetett. A jelöltek közül a Közgyűlés választotta ki azt a személyt, aki a város kultúrájáért hazai, illetve nemzetközi elismertségéért, maradandót alkotott – 2022-ben a régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István érdemelte ki az elismerést, amelyet Pintér Tamás polgármester adott át. 

A kultúra jelentősége egy ember életében rendkívül fontos tényező, hiszen azzal fejezhetjük ki leginkább magunkat, az érzéseinket. Számunkra, a magyar emberek számára is ez az ami összetartó erőt jelent. Nem csak a múlt nagyjait ünnepeljük, a jelenben élő "nagyjainkat" is, ilyen Mukli István is.  Egy olyan személyiség, aki szinte az egész világon vitte Dunaújváros hírét, és öregbített azt.  Komoly jelentőségű művész. – fogalmazott Pintér Tamás.   

A díj átadása után Szántó Péter az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt.

Mukli István gazdag művészi életútját itt olvashatják: https://dunaujvaros.hu/mukli_istvan

 

A régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István az év "Pro Cultura Intercisae" díjasa 

A régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István az idei év "Pro Cultura Intercisae" díjasa

  • Frissítve: 2022. január 26.
  • Létrehozva: 2022. január 25.