fő tartalom

Pentelei Disznótor és Kolbászfesztivál

Hírkép

2013-ban immár negyedik alkalommal rendezik meg a Pentelei Disznótort és Kolbászfesztivált. A rendezvényre szeretettel várnak minden kedves résztvevőt és érdeklődőt!  A rendezvény ideje: 2013. december 14. 10:00 óra (szombat), Helyszín: Dunaújváros Pentele városrészben a Malom udvarán!

A részvételhez minden csapat a helyszínen elkészített 3 kg kolbászalapanyaggal nevezhet, melyet saját fűszerezéssel elkészít és betölt.  Keverőedényt és kolbásztöltőt mindenkinek hoznia kell, valamint belet, fűszereket és egy sütő tepsit. 

5 db sütőzsámoly áll rendelkezésre a helyszínen, melyet a csapatok igénybe vehetnek. Saját sütő is üzemeltethető.

20 dkg sült kolbászt kell leadni a szakavatott zsűrinek, melyet majd értékel.

Az első három helyezett díjazásban részesül.

A válaszokat, illetve a nevezéseket várja:  Szabó Tamás elnök úr, akinek telefonos elérhetősége: 06-70/ 617 4532 vagy  e-mailen: sztpentele@gmail.com.

A december 14-ei kolbászfesztivál mellett ismét lesz ingyenes kóstolás az elmúlt évekhez hasonlóan. 

Főböllér Szabó Tamás , szaktanácsadója Ujbányi Rezső  mesterszakács lesz.

Fontos információ, hogy a nevezéseket minél előbb jelezni kell Szabó Tamás elnök felé, mert az első 20 jelentkezőt regisztrálják!

Háttér-információ és történelem

Napjaink fejlődése, a hűtőszekrények, mélyhűtők általánossá válása, a mezőgazdasági termelés nagyüzemivé való átalakulása azt eredményezte, hogy a házi disznóvágás gyönyörű hagyománya, a vidéki családok szép ünnepe a disznótor tovább veszít jelentőségéből. Mi azt a célt tűztük ki, hogy nem hagyjuk feledésbe merülni ezt a csodálatos évszázados magyar hagyományt.

Dunapentelének még az 1950-es években is a korhoz mérten fejlett mezőgazdasága és még fejlettebb állattenyésztése volt.  A település igen nagy előnyére vált, hogy rajta átvezetett a Pesti Országút (a mai 6-os út). A családi portákon megtermelt terményt, állatot mindig el lehetett adni a heti rendszerességgel megjelenő házaló kereskedőknek, akik a fővárosba szállították. Sertés tartására az akkori településünkön szinte minden család vállalkozott, elsősorban a család szükséglete miatt. Sokan azonban azért is tartottak sertést, mert szapora volt, rövid idő alatt pénzt hozott a házhoz.

A disznóölés a téli időszak egyik legkedveltebb eseménye, melyet ünnepként kezeltek a legtöbb családnál. Ünnep volt a gyerekeknél, mert ekkor nem kellett iskolába menni, a szegényebb családoknál meg, azért mert a disznóvágás bőkezűen ellátta őket élelemmel az év végi ünnepekre. A jobb módúaknál meg, azért mert a munka végeztével, disznótoros vacsorával látták vendégül a rokonságot. A vacsorához természetesen saját termésű bor dukált és poharazgatás közben szóba került a sikerek, problémák vagy a gyerekek jövőjének kérdései.

A Pentelei családokban vagy a rokonságban általában volt olyan ember, aki értett a böllérkedéshez.  Ez a szakma is apáról fiúra szállt.  A disznóvágás idejét úgy választották meg, hogy az lehetőleg a havas hideg időre essen. Az 1950.es évek végén még a disznót a leszúrás után szalmával perzselték.  Később a 60-as évek találmánya volt Gergely Sanyi (a birkózó) levegőbefújásos fapörkölője, 30 Ft-os gyors és minőségi pörkölését sokan igényelték. Nem sokkal ezután a gázzal való pörkölés jött divatba, minőségi fejlődést eredményezve. Az ezermester Irimiás Lajos gázpörkölő égőfejeit egymás elöl kapkodták el a város profi és amatőr böllérjei. A villanydarálók gyorsították és könnyítették a házi böllérek munkáját.

  •  A legrégebbi hentes és mészáros az 1800-as évek elején élt Petrovics István a nagy költőnk Petőfi Sándor édesapja volt.  Hentes és mészárszéke még az 1930-as években is látható volt a mai Petőfi u. 15-ös házszámú épületben.
  • Az 1900-as évek elején böllér legendái voltak: Mészáros István, Hauzer Gyula, Windics Mihály és Szekérka Béla voltak később Nyúli i Nácit, Ifj. Kelemen Ferenc et és id. Rekenye Mártont dicsérték.
  • Napjaink elismert böllérjei Barta Sándor, Bájics György és Godó István.
  • Frissítve: 2013. december 4.
  • Létrehozva: 2013. november 29.