• dunaújvárosi látkép
  dunaújvárosi látkép
 • Belvárosi kincsek
  Belvárosi kincsek
 • Kortárs Művészeti Intézet
  Kortárs Művészeti Intézet
 • Molnár László Emlékpark
  Molnár László Emlékpark
 • Duna-parti sétány
  Duna-parti sétány
 • Petőfi liget
  Petőfi liget
 • Motorcsónak verseny
  Motorcsónak verseny
 • dunaújvárosi látkép
  dunaújvárosi látkép
 • Római kori dombormű másolata
  Római kori dombormű másolata
 • Parázs-Varázs Családi hétvége
  Parázs-Varázs Családi hétvége
 • Büszkék vagyunk sportolóinkra!
  Büszkék vagyunk sportolóinkra!
 • Római Kőtár
  Római Kőtár
 • Dózsa György tér
  Dózsa György tér
 • Duna-part
  Duna-part
 • Korsós lány szobra (Békás szökőkút)
  Korsós lány szobra (Békás szökőkút)
 • dunaújvárosi látkép
  dunaújvárosi látkép
 • Pentele híd
  Pentele híd
 • Koncert a Petőfi ligetben
  Koncert a Petőfi ligetben
 • Látkép a víztoronyról
  Látkép a víztoronyról
 • Festői Duna-part
  Festői Duna-part
 • Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
  Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
 • Bartók és Kodály a Petőfi ligetben
  Bartók és Kodály a Petőfi ligetben
 • Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
  Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
 • Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza - aula
  Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza - aula
 • A Dunaújvárosi Egyetem látképe
  A Dunaújvárosi Egyetem látképe
 • Római kori fürdő
  Római kori fürdő
 • dunaújvárosi látkép
  dunaújvárosi látkép
 • Aratók c. szobor
  Aratók c. szobor
 • dunaújvárosi látkép
  dunaújvárosi látkép
 • Sárkányhajózás
  Sárkányhajózás
 • Szoborpark
  Szoborpark

Hírek

Szavazás a közösségi e-roller rendszerről

Dunaújváros MJV Önkormányzata és a Bird Magyarország április elején indította el Dunaújvárosban a közösségi e-roller szolgáltatást. Már a bevezetéskor jelezték az önkormányzat vezetői, hogy a rendszer három hónapos próbaidővel indul, amelynek végén online szavazás dönt arról, hogy maradjanak-e a Bird rollerjei a városban. Ennek érkezett most el az ideje.

Bird rollerAz elmúlt időszakban több, mint 30 ezer utat tettek meg a Bird rollerjeivel, így szinte minden városlakónak van tapasztalata erről az új közlekedési és szabadidős lehetőségről.

A szavazáson minden városlakó részt vehet, egy IP-címről csak egy szavazatot lehet leadni. A szavazás 2022. július 3-án 20 óráig tart.

FONTOS! A szavazás csak a közösségi e-roller szolgáltatásról szól. A magántulajdonban lévő elektromos rollerek a szavazástól függetlenül közlekedhetnek a városban, ezek közlekedésére az önkormányzatnak semmilyen ráhatása nincs!

 

Szombaton Múzeumok éjszakája lesz

Hírkép: Szombaton Múzeumok éjszakája lesz
Az Intercisa Múzeum idén sem marad ki az országos Múzeumok Éjszakája programsorozatból. Ezúttal is igazi családbarát programokkal készülnek a Római kőtár és Romkertbe (a víztoronynál) kilátogatóknak június 25-én (szombaton) 17 órától egészen 23 óráig. Egyebek mellett például kézműves programokkal, római játékokkal, ókori piknikkel és történelmi időutazással várják a kilátogatókat.
 
2022. június 24.

Gyere, és vegyél részt az arborétum megújításában!

Hírkép: Gyere, és vegyél részt az arborétum megújításában!

A Baracsi úti arborétum a 10. alkalommal elindított Kösz, Hankook! jótékonysági program 2 millió forinttal támogatta a Baracsi úti Arborétum felújítási munkálatait. A munkálatokban minden segítő kézre szükség van, így várjuk a lelkes önkénteseket az arborétumban két egymást követő szombaton  – elsőként június 25-én, majd július 2-án délelőtt 11 órától. 

A résztvevőknek a Hankook ajándékkal kedveskedik, és fontos, hogy az önkéntes középiskolás diákok számára a kötelező 50 órás közösségi szolgálatba is beleszámít az arborétumban végzett munka!

Gyere, és jelentkezz önkéntesnek az alábbi elérhetőségeken:

Vercz Vivien kommunikációs asszisztens (Hankook Tire) – 06 70/798-5057

Orosz Csaba képviselő (Dunaújváros Önkormányzata) – 06 20/262-4168

A program nyitott, mindenkit szeretettel várunk – gyere el, segítsd a közösségedet, és érzed jól magad!

2022. június 24.

Országos bajnoki futam lesz szombaton szlalom szakágban a Vasmű téren

Hírkép: Országos bajnoki futam lesz szombaton szlalom szakágban a Vasmű téren

Nagy öröm, hogy újra Dunaújváros ad otthont a versenynek, ilyen városi pálya nincs még egy az országban! A Vásár téren lesz a szervizpark, oda is be lehet menni, meg lehet nézni, simogatni az autókat. Az időmérő 9 órakor kezdődik.

Ahogyan Mezei Zsolt alpolgármester úr fogalmazott: elképesztő autók, jó verseny és remek hangulat jellemezte az eddigi években ezt a versenyt és ígérem, hogy az idén sem lesz másként.

Aki szereti a látványos versenyeket, a gumik csikorgatását, a motorok padlón történő forgatását, jöjjön ki a Vasmű térre és biztosan nem fog csalódni!

A rendezvény ingyenes!
 
2022. június 24.

Sugárúti Fesztivál – Csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Hírkép: Sugárúti Fesztivál – Csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros esszenciája; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal. Július első hétvégéjén ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál.

2022. június 24.

Közeleg a népszámlálás, számlálóbiztosok jelentkezését várja az önkormányzat

Hírkép: Közeleg a népszámlálás, számlálóbiztosok jelentkezését várja az önkormányzat

Idén már 16. alkalommal lesz népszámlálás hazánkban, amelynek lebonyolításához számlálóbiztosok jelentkezését várja az önkormányzat, akik aztán a 2022. október 1. és 2022. november 28. közötti időszakban felkeresik azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek a népszámlálási kérdőív online kitöltésének lehetőségével. Jelentkezni a  Polgármesteri Hivatal portáján (Városház tér 1.) elérhető jelentkezési lap kitöltésével lehet 2022. augusztus 12. -ig.

2022. június 22.

Mintegy 50 új parkolóhelyet adtak át a volt Adu iskola mögötti területen

Hírkép: Mintegy 50 új parkolóhelyet adtak át a volt Adu iskola mögötti területen
Mintegy 50 darab új parkolóhelyet adott át Pintér Tamás polgármester, Novák Istvánné Katicával és Barta Endre képviselővel a volt ADU iskola mögötti területen hétfőn. Ez a terület korábban használaton kívül volt és elég elhanyagolt képet mutatott, így adta magát a dolog, hogy hasznosítani kellene.
 
2022. június 21.

Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

Hírkép: Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

Sokakban élhet még a Bringatúra szép emléke – és jó hírekkel jövünk azoknak, akik előnyben részesítik a kerékpáros közlekedést a városban. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester kétkerekűs bejárást tartott szerdán – és tapasztalatai megosztása mellett egy fejlesztési koncepció részleteivel is szolgált.

2022. június 21.

Családi nap helyszíne lesz az Új Vasmű úti terület

Hírkép: Családi nap helyszíne lesz az Új Vasmű úti terület
Egy fergeteges családi napra várják az érdeklődőket a Resti Bisztró és az önkormányzat közösen június 18-án (szombaton) 10 órától az Új Vasmű úti területre. A változatos zenei programok mellett ugrálóvárral, állatsimogatóval, színpadi produkciókkal és a Resti Bisztró finomságokkal várják a kilátogatókat. További részletek a mellékelt plakáton.
 
 
2022. június 16.

Sugárúti Fesztivál Dunaújváros: 2022. július 2 - 3.

Hírkép: Sugárúti Fesztivál Dunaújváros: 2022. július 2 - 3.

Vasmű út egykor a város ezen útján összpontosult Dunaújváros esszenciája; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút hétvégi délutánokon benépesült, szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal.

A társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt.

Rengeteg kulturális értéket fedezhetünk itt fel, amelyek egy része már feledésbe merült. Célunk, hogy ezeket felelevenítsük, miközben olyan új értékekre is lelünk, amelyek meghatározhatják, milyen Dunaújvárosban szeretnénk élni a jövőben.

A Sugárúti Fesztivált a Kortárs Építészeti Központ és a helyi kulturális szervezetek közösen szervezik meg. Céljuk, hogy hagyományt teremtsenek és a következő években egyre többen és többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A Sugárúti Fesztivál a Future Perfect - Építészfesztivál részeként kerül megrendezésre, amely az Építészfórum, az Építész Szakkollégium és az EASA, valamint a DANUrB+ Program kollaborációjának eredményeként jöhet létre.

A program partnerei:

 • Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros
 • Intercisa Múzeum Dunaújváros
 • József Attila Könyvtár – Dunaújváros
 • Dunaújváros Mesél blog
 • Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány
2022. május 12.

Visszatér a Cityrocks Dunaújvárosba

Hírkép: Visszatér a Cityrocks Dunaújvárosba

A tavalyi nagy sikerű Cityrocks flashmobot követően 2022-ben is visszatérnek Dunaújvárosba, egy háromnapos zenésztábor részeként!

Augusztus 5-7 között ismét ellepik a rockzenészek Dunaújvárost, három napon keresztül, több helyszínen élvezhetjük a különböző műfajok dallamait a városban.

Jam sessionok a Szalki-szigeten, Cityrocks nagyzenekari koncert a stadionban és Cityrocks Rock Truck is színesíti az idei kínálatot.

“A CityRocks háromnapos zenésztábora során rock-kamionos felvonulást, a Szalki-szigeten koncerteket és jam sessionoket, örömzenéléseket is szervezünk. A tavalyi sikeres együttműködés eredményeképpen már szinte hazajövünk a Szalki-szigetre és Dunaújvárosba. Nagyon reméljük, hogy a háromnapos táborunkkal is egy zenei energiabombát robbantunk majd a városban” – mondta Gajda Ferenc, a CityRocks főszervezője.

2022. május 12.

Augusztus 20-án ismét irány a Szalki-sziget!

Hírkép: Augusztus 20-án ismét irány a Szalki-sziget!

Parázs Varázs grillparti, színpadi menü, Majka nagy koncert – rövid ízelítő az idei augusztális programkínálatából! A nyár végén esedékes programra már a nemrégiben kezdett rekonstrukciós beruházások végeztével kerül sor – vagyis aki nem kocsival tervezi megközelíteni a Szalki-szigeten esedékes programözön helyszínét, úgy gyalog- és/vagy kerékpárúton juthat le.

A hagyományos kenyérszentelés mellett színes programokkal várunk minden városlakót az ünnepi kavalkádba: többek között gasztroszínpad, sok-sok gyerekprogram, valamint a Parázs Varázs városi piknikje színesíti a kínálatot, de street food fesztivál is szerepel a programban. A színpadi programok sorában ezúttal is a koncertek viszik a prímet, a tavalyi sikerszériát folytatva idén Majka élő nagy koncertjére készülhetnek a rajongók.

2022. május 12.
Szántó Péter

Szántó Péter

1. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06-30-927-4133
email: szanto1@dunaujvaros.hu

Motyovszki Mátyás

Motyovszki Mátyás

3. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/30 947 87 09
email.: motyovszki3@dunaujvaros.hu

Barta Endre

Barta Endre

4. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/70 602-02-69
email.: barta.endre@dunaujvaros.hu

Raduka Zsuzsanna

Raduka Zsuzsanna

5. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/30 592 1083
email.: raduka5@dunaujvaros.hu

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

6. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/30 856 54 16
email.: szabo.zsolt@dunaujvaros.hu

Mezei Zsolt

Mezei Zsolt

7. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/30 607 12 33
email.: mezei.zsolt@dunaujvaros.hu

Dr. Székely Károly

Dr. Székely Károly

8. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/20 226-64-51
email.: szekely8@dunaujvaros.hu

Tóth Kálmán

Tóth Kálmán

9. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/20 227 91 45
email.:  toth9@dunaujvaros.hu

Orosz Csaba

Orosz Csaba

10. választókerület képviselője
Rajta Újváros! Egyesület
tel.: 06/30 445 77 35
email.: orosz10@dunaujvaros.hu

Gombos István

Gombos István

független
tel.:
email:

Cserna Gábor

Cserna Gábor

képviselő
FIDESZ-KDNP
tel.:
email:

Lőrinczi Konrád

Lőrinczi Konrád

képviselő
FIDESZ-KDNP
tel.:
email:

Szepesi Attila

Szepesi Attila

képviselő
FIDESZ-KDNP
tel.:
email:

Május 23-án kezdődik a dunaújvárosi köztéri fasorok növényvédelmi permetezése

Hírkép: Május 23-án kezdődik a dunaújvárosi köztéri fasorok növényvédelmi permetezése

A Hortobágy Környezetvédelmi Kft. várhatóan 2022.05.23-tól végzi a köztéri fasorokon a növényvédelmi munkákat. A város útjai mellett található fasorokon éjszaka, este 10 óra és hajnal 4 óra között zajlik majd a permetezés. A munkálatok várhatóan két-három napot vesznek igénybe, ez alól kivételt képez, ha az éjszakai órákban esik, ebben az esetben pót-napokat jelölnek ki.

A városban kizárólag zöld besorolású szerekkel permeteznek, amely a kártevők és kórokozók ellen védi a fákat - emberre és állatra nem veszélyesek.

A platán fákon a csipkés poloska és gnomóniás betegség ellen permeteznek, a vadgesztenye fákon levélaknázó és levélfoltosság ellen, a hárs - és juharfákon pedig levéltetű elleni szereket használnak.

2022. május 18.

Egyetlen ember hobbija vált a város egyik legnagyobb kincsévé

Hírkép: Egyetlen ember hobbija vált a város egyik legnagyobb kincsévé

A Baracsi úti Arborétumként ismert természetvédelmi terület egykor még magán birtok, majd pedig a Városgazdálkodási Vállalat (később DVG Zrt.) telephelye volt. A mai arborétum alapjait Nagy István, „Pista bácsi” rakta le. Ő volt az, akinek a Városgazdálkodási Vállalat főerdészeként az ötvenes évektől kezdve elvitathatatlan érdemei vannak a város és környéki erdők létrehozásában.

 

2022. május 17.

Májustól csobognak a kutak

Hírkép: Májustól csobognak a kutak

Öt szökőkút és három ivókút tartozik városunk üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.

2022. május 13.

Kihirdetik a klímavédelmi pályázat győzteseit

Hírkép: Kihirdetik a klímavédelmi pályázat győzteseit

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány KEHOP-1.2.1-18-2019-00254 „Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban” című projekt részeként klímavédelmi pályázatot hirdetett. A beérkezett pályázatokat kiértékelték, az eredményhirdetés és díjátadás 2022. május 6-án 13 órakor lesz Városháza "C" szárnyának aulájában. A projektről bővebben itt olvashatnak: https://dunaujvaros.hu/doc/32476

2022. május 5.

Klímakonferenciára várnak

Hírkép: Klímakonferenciára várnak

Az „Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban” című projekt részeként Dunaújváros Önkormányzata és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány újabb programot kínál a lakosságnak. Ezúttal egy klímakonferenciára várják az érdeklődőket.

2022. április 13.

Idén is lesz virágosítási verseny - nyolc kategóriában lehet nevezni

Hírkép: Idén is lesz virágosítási verseny - nyolc kategóriában lehet nevezni

Idén már 23. alkalommal szervezi meg az önkormányzat a környezetvédelmi osztállyal és bizottsággal közösen a már hagyománynak számító virágosítási versenyt. A "Virágos Dunaújvárosért 2022" - verseny részeként nyolc kategóriában várjuk a nevezéseket. Keressük a legszebben virágosított erkélyeket, ablakokat, lakosság által gondozott előkerteket, virágládákat, üzlet, intézmény és családi házas előkerteket, homlokzatokat. A nevezéseket a www.dunaujvaros.hu weboldalról letölthető nevezési lapon kell személyesen (DMJV Polgármesteri Hivatala), vagy elektronikusan (viragositas@dunaujvaros.hu címre) benyújtani a nevezett helyszín maximum 10 darab fotójával együtt.  A jelentkezési határidő: 2022. július 31.

 

2022. április 5.

Április 9-én a kilencedik ÖKO NAP lesz az Újtelepen

Hírkép: Április 9-én a kilencedik ÖKO NAP lesz az Újtelepen

Tavasszal is benépesül a volt Újtelepi iskola udvara – április 9-én kilencedik alkalommal. A Városvédők Újtelepért Egyesület főszervezésében műszaki, fém- és lomhulladék gyűjtés is lesz a városrészben – mindez változatos programokkal teli családi nap részeként.

 

 

2022. április 5.

Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

Hírkép: Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

Három hónapos próbaidővel, egyedi üzemeltetési és árképzési konstrukcióval érkeznek április elején a Bird Magyarország rollerei Dunaújvárosba. A világon és Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi közlekedési mód április 4-én indul el Dunaújvárosban is, egyelőre 75 darab rollerrel, a próbaidőszak alatt azonban folyamatosan figyelik, és amennyiben szükséges, akkor bővítik a flottát. A próbaidőszak július 15-éig tart, ekkor a városlakók dönthetnek arról, hogy állandósuljon-e a szolgáltatás a városban.  

2022. március 22.

Figyelem! Az EFER-befizetés újra elérhető

Hírkép: Figyelem! Az EFER-befizetés újra elérhető

Tájékoztatjuk az adózókat, hogy az elektronikus fizetési szolgáltatás (EFER) ismét működik. Az elektronikus bankkártyás fizetés az E-önkormányzat portálon keresztül indítható. A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információ a https://ohp-20.asp.lgov.hu/gyik_adok_dijak_illetek linken található.

2022. június 22.

Figyelem! Az EFER-befizetés átmenetileg nem működik

Hírkép: Figyelem! Az EFER-befizetés átmenetileg nem működik

Tájékoztatjuk az érintett lakosságot, hogy 2022. május 2-tól bankszámlavezető pénzintézet váltás miatt Dunaújváros Önkormányzat bankszámlaszámai megváltoztak. Annak érdekében, hogy a lezárt bankszámlákra a továbbiakban ne érkezhessenek befizetések szükségessé vált az elektronikus fizetési szolgáltatás (EFER) felfüggesztése.

Az új bankszámlaszámok EFER rendszerbeli regisztrációjáig az E-önkormányzat portálon keresztül elektronikus bankkártyás fizetés nem teljesíthető.

2022. május 6.

Figyelem! Az önkormányzat bankszámlaszámai megváltoztak

Hírkép: Figyelem! Az önkormányzat bankszámlaszámai megváltoztak

2022. május 2-tól bankszámlavezető pénzintézet váltás miatt Dunaújváros Önkormányzat bankszámlaszámai megváltoztak. Kérjük, hogy adóbefizetéseiket ettől az időponttól kezdődően a K&H Bank Zrt-nél megnyitott számlákra teljesítsék. Az új bankszámlaszámokat a kattintás után olvashatják.

2022. május 3.

Tájékoztató a mikro-, kis- és középvállalkozások által igénybe vehető helyi iparűzési adókedvezményekről

Hírkép: Tájékoztató a mikro-, kis- és középvállalkozások által igénybe vehető helyi iparűzési adókedvezményekről

Az Országgyűlés döntése értelmében 2022-ben is fennmarad a helyi iparűzési adó mértékének egy százalékban történő maximalizálása, valamint a fizetendő adóelőleg felezése. Az adókönnyítések részletszabályait a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvénybe (Htv.) beépülő átmeneti rendelkezések tartalmazzák [Htv. 51/L. §, 51/M. §].

 

2022. január 7.

Figyelem! Fontos határidők közelednek

Hírkép: Figyelem! Fontos határidők közelednek

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága felhívja az adózók és könyvelőik figyelmét néhány fontosabb bejelentési, bevallási határidőre, amelynek pontos részleteit a kattintás után olvashatják.

 

 

2022. január 7.

Az idei évtől megújul a helyi iparűzési adóbevallási nyomtatvány

Hírkép: Az idei évtől megújul a helyi iparűzési adóbevallási nyomtatvány

Az adózók adminisztrációs terhének csökkentése érdekében a 22HIPAK jelű helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványban az előző évi bevalláshoz képest több jelentős változás is történt, mely a nyomtatvány struktúráját és a működését is érinti. Az adózóknak az állandó jellegű helyi iparűzési adókötelezettségükről 2021. adóévvel bezárólag minden érintett önkormányzatra külön nyomtatványt kell/kellett benyújtaniuk. 2022. adóévtől kezdődően azonban a 22HIPAK nyomtatvány bevezetésével az adózók minden érintett önkormányzat vonatkozásában egy kötegelt nyomtatványon vallják majd be az iparűzési adót, azaz adózónként és adóévenként egy bevallás benyújtására lesz szükség.

2022. január 7.

Tájékoztató a mikro-, kis- és középvállalkozások által igénybe vehető helyi iparűzési adóelőleg csökkentés lehetőségéről

Hírkép: Tájékoztató a mikro-, kis- és középvállalkozások által igénybe vehető helyi iparűzési adóelőleg csökkentés lehetőségéről

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként 2020. december 22-én kihirdették a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Kormányrendeletet. A rendelet olyan új, kiegészítő intézkedést tartalmaz, amely lehetőséget nyújt a mikro-, kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adóelőlegének csökkentésére.

 

A jogszabály értelmében a 2021. évben végződő adóévben azon, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) szerinti vállalkozó (a továbbiakban: vállalkozó) esetén, amely azzal felel meg a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: KKV törvény) szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetében a KKV törvény 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint (a továbbiakban: mikro-, kis- és középvállalkozás), a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, ha a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék.

A rendelet rögzíti továbbá, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozónak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes - a Htv. szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni.

A meg nem fizetendő előleg-részlet összegével az adóhatóság a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Az előleg-csökkentés akkor alkalmazható, ha a vállalkozó 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkozik arról, hogy

 • mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül,
 • az 1. § szerinti intézkedés külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként, és
 • 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Atr.) 6. § (4a)-(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak.

Ha a vállalkozó 2019. december 31-én nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősült, akkor a (4) bekezdés szerinti nyilatkozatban arról nyilatkozik, hogy olyan mikro- vagy kisvállalkozásnak minősül, amely nem áll az Atr. 6. § (4a) bekezdés c) pontja szerinti eljárás hatálya alatt, továbbá esetében az Atr. 6. § (4a) bekezdés d) pontja szerinti körülmény sem áll fenn.

A jogosultság feltétele továbbá, hogy a vállalkozó - ha azt az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. melléklet 29. pont 1. alpontja szerint nem tette meg - bejelenti a telephelyének címét.

A mikro-, kis- és középvállalkozás minőségnek való megfelelést

 • a beszámoló-készítésre kötelezett vállalkozónak a 2021. évben kezdődő adóév első napján rendelkezésre álló utolsó, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint készített és elfogadott beszámoló, elfogadott beszámoló hiányában, a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok;
 • a beszámoló-készítésre nem kötelezett vállalkozónak a 2020. évben végződő adóév árbevétel- és létszámadatai, a 2021. évben tevékenységét kezdő vállalkozó esetén a becsült árbevétel- és létszámadatok

alapján kell megállapítania.

 

A nyilatkozat kizárólag az állami adó- és vámhatóságon (NAV) keresztül, elektronikus úton, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

A NAV a nyilatkozatot a vállalkozó székhelye és az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára elektronikusan továbbítja.

 

Az egyszerűsített helyi iparűzési adóalap-megállapítást választó KATA adózóknak nem kell nyilatkozatot tenni, a 2021. évi adókötelezettségüket adóhatóságunk hivatalból csökkenti.

 

 

 

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

 

2021. január 5.

Tájékoztató a gépjármű adóval kapcsolatos feladatokról

Hírkép: Tájékoztató a gépjármű adóval kapcsolatos feladatokról

Tisztelt Adózók!

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a alapján 2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság (NAV) veszi át a belföldi gépjárművek utáni gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól.

A 2021. január 1-jét megelőző gépjárműadó kötelezettséggel kapcsolatos ügyekben továbbra is Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága az illetékes. A 2020. december 31-éig keletkezett tartozásokat az önkormányzati adóhatóság 11736037-15361363-08970000 számú gépjárműadó fizetési számlájára kell megfizetni.

A 2021. január 1-től kezdődően a gépjárműadót az állami adó- és vámhatóság által megadott számlaszámra kell teljesíteni.

A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli az állami adó- és vámhatósággal. Ezt követően minden hónap 20. napjáig megküldi az előző hónap utolsó napja szerinti állapotnak megfelelő, az előző adatszolgáltatási időszakhoz képest bekövetkezett adókötelezettséget érintő változásokat, így a gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak továbbra sem kell adatbejelentést tenniük az állami adóhatóság felé.

Önkormányzati adóhatóságunk is szolgáltat adatot az állami adó- és vámhatóság számára a 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról, a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, a mentesség jogcíméről, valamint annak a gépjárműnek a forgalmi rendszámáról, üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, amelynek adófizetési kötelezettsége a 4. § (4) bekezdése alapján 2021. január 1-jén szünetel, továbbá az adófizetési kötelezettség szünetelésének kezdő napjáról. Ezekről az adózóknak külön bejelentést szintén nem kell tenniük.

Az adóelőírásokat tartalmazó határozatokat 2021. évtől az állami adóhatóság postázza az érintetteknek. A változásokkal kapcsolatos információk az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján lesznek megtekinthetők.

Köszönjük a Tisztelt Adózóknak, hogy az elmúlt években a gépjárműadó befizetéseikkel hozzájárultak Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának működéséhez, városunk fejlődéséhez.

 

 

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

2020. december 14.