fő tartalom

Egy új módszertan tapasztalatai

Konferencián összegezte a Gárdonyi iskola a Kompetencia alapú tanítás-tanulás pályázati program eddigi tapasztalatait. Az iskola kezdetben három osztályban alkalmazta az új módszertant, ma már hét osztályban folyik ebben a szellemben a nevelés.

A kompetencia alapú oktatás bevezetésére kiírt pályázatot megnyerve, a Gárdonyi Géza Általános Iskola, vállalkozó szellemű, újat, jobbat, hatékonyabbat akaró pedagógusai 2006. szeptemberétől 3 osztályban több kompetenciaterületen kezdhették meg a program bevezetését. Mindehhez a pedagógusok (20 órás) továbbképzésen vettek részt. Ismereteiket belső képzés keretén belül továbbadták a nevelőtestületük minden tagjának. Ma már 7 osztályban alkalmazzák a pedagógusok az új módszert a kooperatív tanulási technikát.
Az elmúlt másfél év sok újat hozott tanítónak, tanárnak és gyermeknek egyaránt. A program bevezetésének tapasztalatait január 22-én 9 órától összegezték a Gárdonyi Géza Általános Iskola nevelői. Konferenciájukra társintézmények képviselőit (óvodák, iskolák, középiskolák), szülőket és oktatási szakembereket is meghívtak. A konferenciát Pintér Attila alpolgármester és Kiss András az Oktatási Bizottság képviselője nyitotta meg. A tartalmi munkáról szóló beszámolókat Dankó Gyuláné igazgató vezette be, majd Móró Józsefné a projektvezetője a program bevezetésének előzményeiről és hátteréről beszélt. Tájékoztatott a pedagógusok továbbképzéseiről, az ingyen kapott programcsomagokról, a megvásárolt digitális eszközökről. A szociális kompetenciaterületen: természetismeret, technika, testnevelés, rajz, hon- és népismeret, osztályfőnöki órán szerzett tapasztalatairól Varga Gabriella számolt be. E kompetenciaterület célja, hogy a XXI. század emberének belső harmóniája a külvilággal teljes legyen, ezért a megszokottnál fontosabb szerep jut az érzelmi intelligencia és a társas kapcsolatok, képességek fejlesztésének.
Az idegennyelvi kompetencia terület tapasztalatairól Lukács Ildikó tanárnő beszélt, kihangsúlyozva a csoportmunka jelentőségét ahol, mint az életben, nagy szerepet kapott a kommunikációs készség, a tolerancia és az egymás segítése.
Kohán Árpádné tanítónő a szövegértés, szövegalkotás kompetenciaterület alsó tagozaton szerzett tapasztalatairól számolt be, hangsúlyozva a kisiskolások kommunikációs kultúrájának a beszédbátorság, a belső kép készítése és a mozgáskoordináció fejlesztését.
Móróné Budai Tünde, aki ugyanezen a kompetenciaterületen tevékenykedett, beszélt a kooperatív módszerről, amelynek alkalmazása során a gyermekek aktív és cselekvő módon sajátítják el az ismereteket. A kooperatív csoportban mindenkinek megvan a személyre szabott feladata, azt önállóan el tudja végezni és az egyéni feladatok megoldásából ál össze a kerek egész. Az új módszer mellett a tananyag belső tartalma is új elemekkel gazdagodott, amely szinte garanciát nyújt az olvasóvá nevelés eredményességére.
Kanál Mária a matematika kompetenciaterület alsó és felső tagozatos tapasztalatait összegezte. Ez a program meghagyja a pedagógus alapvető felelősségét annak megítélésében, hogy a csoportjában, és egyénileg tanítványaival honnan indul, milyen tempóban halad, milyen eljárásokat, módszereket követ. Az egyes szakaszok végére azonban megfogalmazza azt az elérendő minimális szintet, mely szükséges ahhoz, hogy a következő szakasz munkája biztonságosan elkezdhető legyen.
A fejlettség szerint heterogén csoportokban egymásra figyelő, egymás munkáját felelősséggel segítő gyerekek megtanulják a munka megosztását, a közös munka szervezését. A gondolatok folyamatos kicserélésével, megvitatásával, az egymás megértésére való törekvéssel túlszárnyalhatják a csak frontális munkában résztvevő társaikat.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. január 23.