fő tartalom

Jogszabályváltozások az építésügyben

A közelmúltban több, az építést érintő jogszabály változott, melyek szabályozzák az építési engedélyezési, illetve az építés kivitelezési folyamatát, ezáltal minden építeni szándékozó, illetve a tervezésben, építésben közreműködő személy valamilyen formában kapcsolatba kerül vele.

Az I. fokú építésügyi hatósági jogkör ellátásából adódóan hivatalunk szeretné tájékozatni a tisztelt lakosságot, az építésügyet érintő jogszabályi változásokról.
A közelmúltban több, az építést érintő jogszabály változott, melyek közül a talán legfontosabbak az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kiviteli tervdokumentáció tartalmáról szóló 290/2007(X.6.) Korm. rendelet és az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti műszaki tervdokumentációk tartalmáról szóló 37/2007(XII.13.)ÖTM rendelet . E két rendelet szabályozza az építési engedélyezési, illetve az építés kivitelezési folyamatát, ezáltal minden építeni szándékozó, illetve a tervezésben, építésben közreműködő személy valamilyen formában kapcsolatba kerül vele.
Az új jogszabályok rendelkezéseinek döntő többsége 2008 január 1.-től lép hatályba. Ennek következtében az építési ügyek intézése is sok tekintetben megváltozik. Változnak az engedélykérelmek formanyomtatványai, valamint a kérelemmel benyújtandó iratok, dokumentumok száma, illetve tartalmi követelményei. Jó hír, hogy a benyújtandó kérelmek eljárási illetékei változatlanok maradtak. Változik az ügyintézési határidő: egyes, egyszerűbbnek ítélt építési ügyben 15 nap, a telekalakítási ügyek elbírálásánál 30 nap, az építési engedélyek lebírálása továbbra is 60 nap alatt történhet.
Megváltozott az építési engedélyköteles tevékenységek köre, illetve ezek engedélyezése , jóváhagyásának módja is . A 37/2007(XII.13.)ÖTM rendelet az építési tevékenységeket engedélyezési szempontból három csoportba sorolja, úgymint engedélyköteles , bejelentés-köteles illetve engedély nélkül végezhető építési munkák. A három csoportba tartozó építési munkák leírása megtalálható a rendelet mellékletében. Ennek tételes felsorolása, magyarázata helyszűke miatt nem lehetséges, egyes építési munkák kiemelése pedig félreértésre adhat okot. Kérjük, hogy bármely építési munka megkezdése előtt tájékozódjon az illetékes építésügyi hatóságnál (Dunaújváros Polgármesteri Hivatala B épület II. emelet.)!
Fontos, hogy a bejelentéskötelezett építési munkák hatósági tudomásulvételéhez a bejelentés mellékleteként egyebek közt egyszerűsített tervdokumentációt kell csatolni a kérelemhez. A bejelentett építkezésre építtető úgynevezett bejelentést tudomásul vevő határozatot fog kapni, melynek mellékletet képezi a záradékolt tervdokumentáció. Minden esetben csak a záradékot tervdokumentáció birtokában kezdhető meg az építési munka. Kérjük, hogy legyenek figyelemmel a határozatok tartalmára. Az építésügyi hatósági döntések előírások formájában több, az építés szabályaira vonatkozó hasznos előírást, utalást is tartalmaznak .
Továbbra is fontos betartandó szabály, hogy bármely építési munka csak a fennálló országos és helyi építési jogszabályok alapján végezhető függetlenül attól, hogy az adott munka engedély- vagy bejelentés-köteles, vagy éppen nem kell hozzá engedélyt kérni. Amennyiben az építési engedély nélkül végezhető építési munkát nem a fennálló jogszabályoknak megfelelően végzik, úgy a szabályossá tételre irányuló (átépítési, bontási, fennmaradási) építésügyi hatósági eljárást von maga után.
Az építési munkák kivitelezésekor ügyelni kell a kivitelezési szabályok betartására. Fontos hogy az építési munkák kivitelezése az engedélyezett (bejelentéssel jóváhagyott) tervek alapján az építési munka nagyságrendjétől függő meghatározott kiviteli tervek alapján kivitelezési jogosultsággal és felelős műszaki vezetővel rendelkező kivitelező közreműködésével történjen. A kivitelezés szabályait a beépített anyagok minőségi követelményeknek való megfelelőségét és szerkezeti kialakítását az építésfelügyelet munkatársai ellenőrzik.
Az építés felelősségteljes szakmai tudást, pontosságot igénylő feladat, javasoljuk, hogy bízzák szakemberre! A létrehozott építmény érték az építtetőnek ugyanakkor közösségi vagyon is, amely hatással van közvetlen környezetésre, megjelenésével formálja tágabb épített környezetünket. A rosszul, szabálytalanul megépített épület bosszúság a tulajdonosnak, a használónak, adott esetben a szomszédoknak. Az építésügyi szabályok betartása legfőképp az építtetők érdekeit szolgálja, ezért javasoljuk a tudatos jogszabálykövető magatartás szem előtt tartását. Egy szabálytalanul létrehozott építmény utólagos szabályossá tételének sokkal nagyobb a költségvonzata, mint amennyit a jogszabály figyelmen kívül hagyásával az építéskor megspórolhat .
Az információ nagyon sokat ér! Kérjük, hogy építési ügyekben informálódjon, mielőtt épít, építtet!
Az említett jogszabályok teljes tartalma megtalálható interneten a magyarorszag.hu honlapon. Az építésügyi hatósági engedélykérelemhez szükséges formanyomtatványok a dunaujvaros.hu honlapról letölthetőek. Építésügyi kérdésekben tervezzük tájékoztató magyarázat készítését az egyes építésügyi kérelmekhez szükséges benyújtandó iratokról, illetve a tervdokumentáció tartalmáról. Ez szintén a dunaujvaros.hu honlapon lesz elérhető.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. január 24.