fő tartalom

Az EFOTT mellé sorakozik az FMD

Három év után visszatér Dunaújvárosba a Fejér Megye Diáknapok elnevezésű művészeti kavalkád. A döntés megszületett: idén a középiskolások megyei találkozóját is Dunaújváros rendezi április 12-13-án.

Úgy látszik, a középiskolások megirigyelték a főiskolások "nagy dobását", amivel sikerült városunkba hozni a nyár egyik legnagyobb buliját, az EFOTT-ot, de az is lehet, hogy csak a szerencsés rotáció kedvezett nekünk, mindenesetre már tényként közölhetjük, hogy megszületett a döntés: három év után visszatér Dunaújvárosba a Fejér Megye Diáknapok elnevezésű művészeti kavalkád.
Mint Szemenyei Istvántól, a házigazda önkormányzat ifjúsági főtanácsosától, a találkozó helyi szervezőjétől megtudtuk, 2008. április 12-13-án népesül be a város ifjú tehetségekkel, a megye minden részéről.
A nyolc művészeti kategóriában ( vers- és prózamondás, színjátszók, népzene- néptánc, szólóének - kamarakórus, szóló- és kamarazene, rock-jazz-mai dal, modern tánc, képzőművészet ) közel ezer fellépőre számíthatunk, és ha ehhez hozzávesszük az érdeklődőket is, bizony komoly tömegvonzásról beszélhetünk. A szokásoknak megfelelően Fejér Megye Önkormányzata és a házigazda város (jelesül Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata) a rendező, de szervezési kérdésekben a megyei művelődési központ és a pedagógiai intézet is szerepet vállal. Amitől igazán sikeres és hangulatos lehet ez a találkozó, az a helyi önkormányzat hozzáállásán múlik: a helyszínek biztosítása, a szabadidős programok kínálata, a technikai feltételek mind-mind szerepet játszanak a végső mérleg megvonásában. A múlt kötelez: Dunaújváros mindig is példás körültekintéssel és odaadással fogadta a seregszemlét, ezért is örültek a főszervezők az idei döntésnek.
A menetrend is bejáratott: szombaton 8-8.30 között húsz autóbusz gördül a kollégiumok elé, hogy gyors szállásfoglalás után mindenki a megnyitóra, illetve a bemutatók színhelyére siessen. Szombaton egész nap követik egymást a fellépők, az esti sávban pedig disco, koncert, táncház várja a pihenni (nem) vágyókat. Vasárnap a nehéz ébredésből szabadidős programok sora igyekszik kirángatni a megfáradt harcosokat, aztán korai ebéd, majd 14.00 órától gála és díjátadás. A "Találkozunk jövőre Székesfehérváron!" mondat után megkönnyebbült rendezők integetnek könnyes szemmel az elporzó buszok után.
A helyszínek egy része adott, a másik felén mindig alakítunk egy kicsit - avat be a "földrajzi" kérdésekbe Szemenyei tanár úr, aki már a negyedik találkozó gondnoka. Idén az elképzelés egy Széchenyi Gimi - Bartók Színház "tengely" kialakítása körül forog, amely sétáló utcát és a ligetet is magába integrálná. A gimiben lenne a szólóének - kamarakórus, a Kereskedelmiben a vers- és prózamondás, a Sándor Frigyes Zeneiskolában a hangszeres művek, a Havanában a rock-jazz-mai dal kategória. A Bartók vállalná a legtöbbet: színház, modern tánc, népzene-néptánc, a Rosti pincegalériában pedig a kiállítás. Ehhez persze még az összes érintettnek hozzá kell járulnia, de Szemenyei István kiemelte, hogy FMD ügyében mindig a legnagyobb jószándékkal és együttműködéssel találkozott. Szabaidős programok kapcsán kiemelte a változatosságot: az elmaradhatatlan disco mellé pl. Alvin és a mókusok koncertet és délszláv táncházat is szeretnének. Vasárnap sétahajó indulna az új hídhoz, lenne szoc-reál várostúra, mozi, jégpálya, ismerkedési lehetőség az élményfürdővel, és helyszíni prezentáció az EFOTT-ról ("alkalmazott városmarketing" - ahogy a főtanácsos fogalmaz). A lebonyolításban az IITI munkatársaira és a Városi Diákönkormányzat által toborzott önkéntes segítőkre számítanak.
Végül az anyagiakról. A "megye" 2 millió Ft-ot biztosít, főleg szervezésre, zsűrizésre, szállásra. Dunaújváros három éve 1 millió Ft-ból szervezte a helyszíneket és szabadidős programokat, kb. másfélből már előre is lehetne lépni. A résztvevőkre marad a nevezési díj, étkezés, szállás egy része, míg a többi fenntartó az utaztatást vállalja magára.
Szép, kerek történet, lassan harminc éves. Gurítsunk rajta egyet közösen!

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. január 29.