Indul a helyi foglalkoztatási együttműködés - DUNA-MUNKA-TOP

Hírkép: Indul a helyi foglalkoztatási együttműködés - DUNA-MUNKA-TOP

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az emberi erőforrás fejlesztések, foglalkoztatás ösztönzés és a társadalmi együttműködések támogatását. A dunaújvárosi gazdaságfejlesztést célzó projekt nyitórendezvénye ma délelőtt volt a Városházán. http://dunaujvaros.com/hirek/201609/indul_a_helyi_foglalkoztatasi_egyutt...

A térségünkben megvalósuló foglalkoztatási együttműködéseket célzó projektet az önkormányzat és a Fejér Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztálya közösen szervezi. A projekt nyitórendezvénye ma délelőtt volt a Városházán.

Cseresnyés Péter, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta, a kormány foglalkoztatás-bővítést célzó projektekkel igyekszik nagyobb foglalkoztatottsági szintet elérni országosan, együttműködve a helyi és megyei szintű szereplőkkel. Országszerte jönnek létre ezek a foglalkoztatási együttműködések. A cél egyfelől, hogy támogassák a munkavállalókat, másrészt, hogy segítsék a cégeket, vállalkozásokat abban, hogy megfelelő és elegendő munkaerőt találjanak. A projekthez uniós és hazai források is rendelkezésre állnak.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy térségünkben kedvezők a foglalkoztatottsági mutatók (a KSH felmérése szerint 67,8 százalékos a foglalkoztatottság, és 2,9 százalék a munkanélküliségi ráta), és folyamatos javulás tapasztalható. Ám megyénkben is jelen van az a probléma, hogy nehéz munkaerőt biztosítani az új, illetve a már meglévő vállalatoknak. Mint mondta, akkor tudnak új befektetők ide települni, ha rendelkezésre áll számukra munkaerő is. A képviselő hozzátette, a foglalkoztatásban meghatározó szereplőknek, például az iparkamarának, a munkaügyi főosztálynak, a civil szervezeteknek, a szakképzési centrumnak fontos szerepe van a most megvalósuló együttműködésekben.

Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a megyében eltérőek a járások helyzete. A mostani projekttel létrejövő együttműködések, paktumok e problémák kezelését szolgálják. Ezzel a projekttel ott, azokon a területeken tudnak segíteni, ahol szükség van, ahol például munkaerőhiány van.

Cserna Gábor polgármester hangsúlyozta, a munkavállalók és a munkáltatók igényei sokszor nem találkoznak, és éppen ezért meg kell találni az egyensúlyt.  Fontosnak tartja az egyetem szerepét a programban, amely a nappali képzés mellett a duális képzésre is nagy hangsúlyt fektet, kielégítve ezzel az ipari szereplők szakemberigényeit.

 

  • Frissítve: 2016. szeptember 23.