fő tartalom

Szent Pantaleon Emlékünnep

Hírkép: Szent Pantaleon Emlékünnep

A hagyományoknak megfelelően emlékünnepségen adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik kiemelkedő színvonalú munkát végeznek a kórházban.

A díjátadás előtt Dr. Máté-Kasza László ügyvezető főigazgató-főorvos értékelte az előző esztendő történéseit, a kórház munkáját. Az elmúlt időszak – mely nem volt esemény nélküli az egészségügyben – legfontosabb eredményének azt nevezte a főigazgató, hogy a betegek gyógyítását, az ápolás komfortfokozatának és a szakmai ellátás színvonalának emelését tudták biztosítani. A tavalyi évvel kapcsolatban elhangzott, hogy újabb takarékossági intézkedéseket, köztük egy sajnálatos létszámleépítést kellett végrehajtani ahhoz, hogy közel 200 millió Ft-tal mérsékelni lehessen az eladósodás mértékét. Ez évben megszűnt, a kiegészítő finanszírozás, mely tavaly 344 millió Ft többletforrást eredményezett. Az eltörölt vizitdíj-napidíj évi 120 millió Ft-tal csökkenti tervezett bevételeket.
A főigazgató beszédében szorgalmazta, hogy a megyei feladatot ellátó kórház fejlesztéseihez a megye és a környező önkormányzatok is járuljanak hozzá. Önmagában a helyi önkormányzat nem viselheti, a régiókon átnyúló szakellátást biztosító intézmény működtetésének felelősségét. Kórházunk nem csupán a városi igényeket, hanem a vonzáskörzet kibővülése után közel 140 ezer ember ellátását fogja biztosítani.
Az elmúlt egy év fejlesztéseit összefoglalva elhangzott, hogy beindult a Sürgősségi Osztály, sor került az Intenzív Osztály teljes körű rekonstrukciójára. A Belgyógyászaton új kardiológiai-intenzív részleget alakítottak ki és 2 szárny felújítása is megtörtént. Megújult a kórház parkja, rendbe tették a támfalat és sétálójárda épül a betegeknek. Új központi röntgen készülék, 4D ultrahang, endoszkópos berendezések, betegágyak, matracok, betegszállító eszközök kerültek beszerzésre.
A fejlesztési elképzelésekről Dr. Mészáros Lajos stratégiai igazgató beszélt. Három nagyobb projektről esett szó. Az első projekt, a főépületben, a magasföldszinten egy járóbeteg centrum kialakítása, és az ehhez kapcsolódó átalakítások, amelyek a gyermekosztályt, a pszichiátriát és a fertőző osztályt érintik. Folyamatban van az 1-es rendelő épületének visszaadása önkormányzati hasznosításra. A kubatúracsökkentés és a hi-tech koncentrálása a járóbetegellátás szolgálatára, összhangban van a makro- és helyi szintű stratégiákkal is.
A másik két projekt megvalósítása Európai Uniós pályázat útján történik, ha kedvező elbírálást kap intézményünk. Az egyik pályázati forrásból az SBO építészeti és energetikai korszerűsítését, lift felújítást és nagy értékű műszerek beszerzését tervezik. Az önrészhez Dunaújváros Közgyűlése már elfogadott 10 millió forint hozzájárulást. A másik, nagyságrenddel nagyobb EU-s pályázat, melynek kiírása őszre várható, egy központi műtőblokk létrehozására irányul.
Az idei évi Szent Pantaleon emlékérmeket Dr. Gyöngyösi Pál, orvos-igazgató adta át: Dr. Sipos Editnek, a Gyermekosztály osztályvezető főorvosának, Dr. Máté Ágnesnek, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosának, Németh Józsefnének, az Urológiai osztály főnővérének, Zayzon Nándorné műtősnőnek és Schrammerné Gál Zitának, a humánerőforrás-gazdálkodási osztály vezetőjének.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. május 21.