fő tartalom

Beszámoló az ACÉL-Híd Programról

Hírkép: Beszámoló az ACÉL-Híd Programról

Az ACÉL-HÍD Program munkaszervezete készülve a Programtanács február 11-ei ülésére elkészítette a program előrehaladásáról szóló jelentést, azaz egy aktuális beszámolót. Távirati stílusban, de tételes jelentés honlapunkon:

Beszámoló az ACÉL-HÍD Program előrehaladásáról

A Program céljait érintő események
A Kistérségi Szinergia Közalapítvány megtartotta első ülését.
Dr. Kálmán András, a Programtanács elnöke a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományok Bizottsága szervezésében előadást tartott az ACÉL-HÍD Programról
A Rohonczi Sándor és Kapás Zsolt Nyíregyházán tartott előadást területfejlesztési szakértők körében az ACÉL-HÍD programról.
Az ACÉL-HÍD Program honlapjáról (m8-dunahid.dunanet.hu/ahp) elérhető:
Rechnitzer professzor úr által küldött akadémiai bizottsági ajánlás anyaga,
Az ACÉL-HÍD Program idegen nyelvű vezetői összefoglalója,
A Dunaújvárosi Főiskola Tudomány Napja előadásainak anyaga
az egyes programelemek előrehaladásáról szóló beszámolók
A dunaújvárosi pályázati együttműködési megállapodást aláíró szervezetek, illetve a Kistérségi Fejlesztési Tanács Civil Fórumában képviselt szervezetek megbízottjainak előadást tartott a Programtanács elnöke, titkára és szakmai koordinátora az ACÉL-HÍD Programról, és a pályázati együttműködésről. Ezt követően párbeszéd bontakozott ki az érintettek között az ACÉL-HÍD Programról és a pályázati együttműködésről a városban és a kistérségben.

Duna-híd, M6, M8 gyorsforgalmú út megépítésének kormány szintű garanciája
A Ferromark Kft. szerződést írt alá az útépítő társasággal 1,1 M tonna salakanyag felhasználására M6-os autópálya építésénél.

Shalbert-sziget (zagytér) térségének ártalommentesítése, a dunaújvárosi közforgalmú kikötő és logisztikai központ kialakítása
A szakminisztérium megküldött egy összefoglaló anyagot a felmért kikötőfejlesztésekről, ez az anyag megérkezet, feldolgozása folyamatban van.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága Duna-partot Dunaújváros magasságában (is) kiemelt jelentőségű különleges természet megőrzési területté nyilvánította. A Programtanács elnöke, polgármesteri tisztségében egyeztetést kezdeményezett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságánál a jövőbeni kikötői beruházások és a természetvédelmi intézkedések összhangjának megteremtése érdekében.

Kistérségi Foglalkoztatásért és Felnőttképzésért Közalapítvány feltőkésítése, felnőttképzési program indítása
A Programban eddig 377 fő vesz részt, 15 féle képzés indult, 46,6 M Ft került lekötésre. Előkészület alatt áll a beszállítói kört érintő képzések beindítása.

Egybefüggő, jelentős nagyságú ipari és kereskedelmi területek előkészítése
A Programtanács elnökének közben járására várhatóan az FVM 100 ha termőföld művelés alóli kivonását engedélyezi Dunaújváros és Rácalmás közigazgatási határán, Rácalmás Önkormányzata részére.
A Programtanács elnöke előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Fejlesztési Bankkal, az északi iparterület infrastrukturális feltárásának hitelből való finanszírozása érdekében, 600 M Ft értékben.

Kistérségi Fejlesztési Társaság létrehozása és működtetése
A Programtanács elnöke tárgyalásokat folytat a Donbass-sal, a Donbass részéről dr. Papp József, Dunaújváros MJV részéről Rohonczi Sándor lett megbízva az egyeztetésekkel.

Befektetők fogadása a térségben
Az Innopark Kht. gondozásában készül a polgármesteri hivatali folyamatok folyamatleírása és a befektetők kérdőíveinek feldolgozása.
Az Innopark Kht. befektetői tájékoztató dokumentációt készíttet, az önkormányzat megbízásából, olasz befektetők részére az ACÉL-HÍD Program projektjeinek megvalósítása érdekében, a Hazai Térségfejlesztő Rt. bevonásával. A munka fedezetéül szolgáló 3,125 M Ft átadásáról az önkormányzat 2004. év végén döntött.

A kistérség és Dunaújváros területfejlesztési státuszának javítása
Létrejött a Kistérségi Fejlesztési Tanács, Schrick István úr elnökletével, dunaújvárosi székhellyel és munkaszervezettel.
A Kistérségi Területfejlesztési Civil Fórum elnöke, a „HÍD” Egyesület képviseletében, Rohonczi Sándor az ACÉL-HÍD Program titkára lett. A Fórum őt delegálta a Kistérségi Területfejlesztési Tanácsba tanácskozási joggal.
Megtartotta II. ülését a Megyei Jogú Városok polgármesteri hivatalaiban dolgozó pályázatírók klubja Dunaújvárosban.
2004. december 1-jén és 14-én a munkaszervezet egyik tagja részt vett a LEADER + programról rendezett tájékoztatón.

A város és térsége fejlesztésére irányuló – nem pályázati irányultságú – projektek indítása, támogatása
Városmarketing koncepció és terv társadalmasítása a DMJV közgyűlési elfogadását követően elindult. A városmarketing konferencia 2005. február 10-én kerül megrendezésre.
A városi Civilházban megrendezett Városmarketing Tervről szóló fórumon részt vett a programtanács titkára, és a munkaszervezet egyik tagja.

Megjelent HEFOP, GVOP, AVOP, KIOP és ROP pályázatok feldolgozása, és kapcsolódó projektek indításának szakmai támogatása Dunaújváros "közüzemi tömb" barnamezős rehabilitációja: (ROP)
A KDRFÜ-höz a ROP Irodára levelet küldött a munkaszervezet, megérdeklődve, hogy a pályázatot kiírók mit értenek barnamező fogalmán. A városi főépítésszel együtt személyesen tájékozódtunk Székesfehérváron a kérdéskörben, választ egyelőre nem kaptunk.
DMJV Közgyűlése 2004. dec. 16-i ülésén kifejezte szándékát, hogy a DVG Rt-vel csereszerződést köt a Vasmű út 41. szám alatti ingatlanra a Kenyérgyári úti ingatlan vonatkozásában a ROP 2.2. pályázathoz.
A DVG Rt. vállalta, hogy az ingatlanon olyan felújítást végez, hogy az használatba adható legyen illetve vállalta területfejlesztési Akcióterv elkészítését, melyre közbeszerzési pályázatot ír ki. Mezőföldi öntözési lehetőségek fejlesztése projekt: (AVOP)
A Dunaújvárosi Vízi Társulat befejezte az adtagyűjtést és megkezdte a feladat végrehajtásához szükséges adatfeldolgozást.

A Közép-Dunántúli Régió, és Fejér Megye és a Pályázati Előkészítő Alap (PEA) projektfejlesztő programjaiban való részvétel, közvetlenül vagy egyéb térségi szervezetek által benyújtott és sikeres projektek szakmai támogatása
Az ÖKO-Ipari Park és a Szalki-sziget projekt leírását a munkaszervezet a KDRFÜ Kht. nagyprojekt gyűjtésébe már a tavalyi év folyamán beküldte.
A Dunamenti Regionális Népfőiskola projektjei támogatásra találtak a kiírónál, ez a tranzitfoglalkoztatási projekt, és a termelő iskola modell projekt (HEFOP). Végrehajtásuk folyamatban van.
A Közép-Dunántúli Regionális Területfejlesztési Ügynökség Kht. az előző évhez hasonlóan, Projekt/program felkészítő folyamatot indít úgynevezett nagyprojektek pályázatra való felkészítése érdekében (régiós PEA). A kormány nemzeti szinten 30 Mrd Ft-ot szán projekt-előkészítésre a 2007-től induló EURÓPA Terv megalapozásaként. A régiótól kapott előzetes tájékoztatás szerint pályázat nem lesz meghirdetve, a már a régiós ügynökségeshez korábban megküldött projektleírásokból választ majd a Regionális Fejlesztési Tanács.

Egyéb események
A munkaszervezet tagja lett a beszámolási időszakban Krausz Marianna, vidékfejlesztési menedzser és Pölöskei Zsuzsanna dunaújvárosi kistérségi megbízott.
A program keretében elkészült az önkormányzat számára pályázati tevékenység nyilvántartó program.
Az ACÉL-BIT Program szoftvert tovább fejlesztettük: bekerültek a Programtanács és a munkaszervezeti emlékeztetők is. A szoftver alkalmassá vált a 2005 év folyamán kiírásra kerülő NFT-s pályázatok fogadására és az egyéb más szempontból fontos pályázatok beillesztésére is. Továbbá elkészült a szoftver leírása is, mely egyben egy szoftverkezelési útmutató is.
A Programtanács titkára részt vett a Gondolkodjunk Együtt Magyarország Jövőjéről! elnevezésű országos rendezvénye Budapesten, a Parlamentben.

Dunaújváros, 2005. február 4.

Kapcsolódó linkek:
  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2005. február 8.