fő tartalom

Évindító elemzés – és köszönet a médiának

A 2013-as esztendő legfontosabb népegészségügyi eseményeit, tendenciáit elemezték és az új esztendő feladatairól adtak tájékoztatást a Fejér Megyei Kormányhivatal Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a járási népegészségügyi intézetek vezetői azon a január 7-ei sajtóbeszélgetésen, amelyen köszönetet mondtak a megyében dolgozó média-szakembereknek igényes tájékoztató tevékenységükért, az értékes együttműködésért.

Dr. Müller Cecília megyei tisztifőorvos köszöntőjében hangsúlyozta: a sajtó segítsége nélkülözhetetlen a népegészségügyi missziót teljesítő, hiteles információk közvetítésében, és köszönetét, elismerését fejezte ki a Fejér megyében működő médiumok képviselőinek.

A járási tiszti főorvosok: dr. Almási Ferenc (Székesfehérvári, Polgárdi, Enyingi, Gárdonyi Járás), dr. Varga Erika (Móri, Bicskei Járás), és dr. Sasvári Ildikó (Dunaújvárosi, Sárbogárdi és Martonvásári Járás) röviden összefoglalták 2013. legjelentősebb népegészségügyi kihívásait (dunai árvíz, Salmonella ételfertőzéses járvány, „Ozora”-fesztivál). Szóltak a járási intézetek életét jelentősen befolyásoló közigazgatási átszervezésről is, mely zökkenőmentesen lezajlott és megfelelő működési kereteket biztosított. Dr. Sasvári Ildikó a közeli jövőbe előretekintve, meghívta a jelenlévőket és általuk a dunaújvárosi, városkörnyéki hölgyeket a március 8-ai, emlőrák elleni sétára és rendezvényre.

Dr. Krisztián Erika járványügyi osztályvezető elsősorban az idei újdonságokra összpontosított: a pneumococcus (súlyos tüdőgyulladás kórokozója, elsősorban csecsemőkorban) elleni védőoltás kiterjesztésére, ill. a humán papilloma vírus méhnyakrákot okozó típusai elleni védőoltás bevezetésére. Az influenzáról szólva megemlítette: jelenleg nincs járvány, kevés a beteg, még mindig nincs késő a védőoltás felvételére.

Dr. Bella Ferenc igazgatási osztályvezető elmondta: a jogilag bonyolult esetek, ill. az egészségügy működésével kapcsolatos hatósági eljárások, valamint az egészségügyi válsághelyzet koordinációja és egyéb katasztrófavédelmi-népegészségügyi tevékenységek szervezése tartozik feladatkörükbe.

Belláné Apostol Mária közegészségügyi osztályvezető kiemelte sokoldalú tevékenységüket, mely magába foglalja – egyebek mellett  – az ivó- és fürdővíz ellenőrzését, a táplálék-kiegészítők és a különleges táplálkozási igényt kielégítő termékek vizsgálatát, a kémiai biztonság megőrzését, a mérgezések nyilvántartását. Kiemelten szólt a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásának ellenőrzéséről is. Utóbbiról elmondta: Fejér megyében 2013-ban 1803 ellenőrzés történt, melyek közül mindössze 17 végződött bírsággal, összesen 900 ezer forint értékben. A törvény társadalmi elfogadottsága jelentős, és azt az állampolgárok – jellemzően – önként betartják. A szórakozó-vendéglátó intézmények előzetes aggályait nem igazolták a tavalyi tapasztalatok, nem csökkent a forgalmuk.

Dr. Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető először a statisztikákból idézett: a megyei és a járási népegészségügy 2013-ban 25 rádióriport, 41 tévériport és 45 internetes közlemény révén tájékoztatta a lakosságot.   Az írott sajtóban megjelent cikkek a sajtóértekezletnek helyet adó, nagy terem egyik falát teljes mértékben befedték.  A járási intézetvezetőkhöz hasonlóan ő is elismerését és köszönetét fejezte ki a megyében működő médiumoknak a sokoldalú, színvonalas tájékoztató tevékenységükért, az értékes együttműködésért. Ezt követően az egészségfejlesztési osztályvezető – feladatköréhez híven -, felajánlott a sajtó dolgozóinak egy egészségnapot, szűrésekkel, majd átmozgató, frissítő, könnyed tornát vezényelt a jó hangulatú sajtóbeszélgetés záró mozzanataként.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

  • Frissítve: 2014. január 10.
  • Létrehozva: 2014. január 9.