fő tartalom

Esemény

Tisztelegjünk együtt '48 hőseinek emléke előtt

2023. március 15-én (szerdán) önkormányzatunk megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján.

A városi ünnepség szerdán 10:00 órakor kezdődik a ’48-as Emlékműnél.

Az eseményen beszédet mond Csibri Istvánné a Petőfi Sándor Általános Iskola volt pedagógusa, az Munkásművelődési Központ szakmai munkatársa; fellépnek a Petőfi Sándor Általános Iskola 3. osztályos tanulói.

Az esemény koszorúzással zárul.

Szeretettel várunk minden városlakót, tisztelegjünk együtt '48 hőseinek emléke előtt!

(Figyelem! Eső esetén a helyszín a Dunaújvárosi Evangélikus Templom lesz).

Kolbásztöltő fesztivál lesz Pentelén szombaton

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, illetve kolbásztöltő csapatot február 25-én (szombaton) 12 órától a Pentele Iskola udvarára, ahol kóstolásra és kolbásztöltésre egyaránt lesz lehetőség!

Minden csapat a helyszínen elkészített három kiló kolbászalapanyaggal nevezhet, amelyet saját fűszerezéssel elkészít és betölt.

Fontos tudni, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a csapatok idén is maguk biztosítják az elkészítéshez szükségeseket: 3 kg hús, daráló, kolbásztöltő, fűszerek, bél, valamint a kolbász sütéséhez szükséges sütőberendezést.

A szakavatott zsűrinek 1 pár sült kolbászt kell leadni 15 óráig, amelyet értékel és díjaz.

A zsűri által legízletesebbnek és legfinomabbnak ítélt kolbászt sütő csapat  értékes ajándékutalványt, serleget és oklevelet,  valamint minden résztvevő csapat ajándékcsomagot és emléklapot kap.

Minden résztvevő csapat részére térítésmentesen biztosítjuk: 1 résztvevői ajándékcsomagot, 1 kg kenyeret, 1 db asztalt, 2 padot, 1 db csapattáblát, valamint hulladéktároló zsákot. (Eső esetén a csapatok részére sátrat biztosítunk).

 

A kóstoláshoz: minden kedves érdeklődő városlakót szeretettel várunk, hiszen családi programok sora várja a kilátogatókat, emellett ingyenes pálinka - és kolbászkóstoló is. Részletek a plakáton, a kattintás után!

 

Vasárnap ünnepeljük együtt a Magyar Kultúra Napját!

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A jeles alkalomból rendezett önkormányzati eseményen az 2011-ben alakult Quintia Zenekar ad ünnepi koncertet 2023. január 22-én, vasárnap 18 órakor az Evangélikus Templomban.

Az eseményen Pintér Tamás polgármester átadja az idei év Pro Cultura Intercisae Díját.

A belépés díjtalan.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, ünnepeljük együtt a Magyar Kultúra Napját!

 

Hétfőn kezdődik az egyetemes imahét

Minden év január harmadik hetében rendezik meg világszerte a keresztény egyházak közös imahetét, amelynek során a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. 

Városunkban az idei évben  is minden nap más helyszínen, egy-egy istentiszteletre várják a híveket.  

A közösen szervezett egyházi alkalmak első állomása 2023. január 16-án  a dunaújvárosi református templom lesz, ahol Kovács István görögkatolikus parókus hirdet igét.

Az öku­me­ni­kus ima­hét idei bib­li­ai mot­tó­ja: "Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”

Az egyetemes imahét alkalmait a kattintás után találják.

 

Készítsen ünnepi díszeket az ESZI-ben!

A Batsányi úti idősek otthonában is készülnek az ünnepekre: december 7-én, szerdán 9:00 és 11:30 között minden kedves kézműveskedni vágyó idős polgárt várnak a Batsányi út 15/a-ba egy közös délelőttre.

Itt minden résztvevő saját kezűleg készítheti el fenyődíszeit, amelyek akár a gyermekek és unokák karácsonyfáinak legszebb ékei lehetnek.

Látogasson el az idős otthonba, és töltsön egy délelőttöt kreatívan, közösségben, ahol az ESZI munkatársai is segítenek a díszek elkészítésében.

Vasárnap kezdődik az Adventi Forgatag

November 27-én az első gyertya meggyújtásával kezdődik Advent időszaka, és ezzel együtt a Városháza téri Adventi Forgatag is megnyitja kapuit a karácsonyi vásárral.

Négy héten át színpadi produkciók, ünnepi díszbe öltöztetett főtér és téli finomságok várják a forgatagba kilátogatókat.

Emlékezzünk együtt az 1956-os szabadságharc dunapentelei vérbefojtásának évfordulóján!

November 8-án (kedden) 17 órakor az Október 23-a téren megemlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc dunapentelei vérbefojtásáról.

A fáklyás megemlékezésen Kronászt Margit az Intercisa Múzeum történésze-muzeulógusa mond beszédet, és Farkas Erik színművész működik közre.

Tisztelettel várunk és hívunk minden városlakót: tisztelegjünk együtt1956 dunapentelei hőseinek emléke előtt!

 

Koncert a moziban – dunaújvárosi szállal

A dunaújvárosi Kultik Moziba látogat október 27-én (csütörtökön) 20 órakor egy rendhagyó koncerttel a Wake Up 1230 zenekar, az ország legismertebb rock and roll arcait felvonultató szupergroup (Baksa-Soós Attila – ének, Frenk – gitár, Papp Szabi – basszusgitár, Beck Zaza – dob). A zeneszerző Torma Gábor, művésznevén Frenk, dunaújvárosi születésű, a mai napig szoros kapcsolatot ápol szülővárosával.

Az érkező produkcióról pedig így nyilatkozott:

“Ha együtt játszunk, előjönnek a dunaújvárosi emlékeim, amikor minden megfelelési kényszer nélkül gördültünk a rockkal egy garázsban a Vasmű bejárata mellett. Hasonló a vibrálásunk, mint amiben akkor volt részem, csak akkor 18 voltam. Mindez azt jelzi, hogy valahogy nem sikeredik megöregednünk.”

 

Emlékezzünk együtt '56 hőseire!

Október 23-án, vasárnap két városi eseményre invitáljuk a kedves városlakókat:
 
  • 09:00 órakor Dunaújváros Önkormányzata a temetői kopjafánál tart megemlékezést és koszorúzást, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. Az eseményen fellépnek a Széchenyi István Gimnázium diákjai.
  • 11:00 órakor tartjuk meg az önkormányzat ünnepi megemlékezését a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Ekkor kerül sor a Dunaújvárosért díj ünnepélyes átadására is. Az eseményen fellép a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes.
Mindkét eseményre sok szeretettel várunk mindenkit!

Emlékezzünk együtt az aradi vértanúkra!

Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja – nemzeti gyásznap.
Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét.
Október 6-án (csütörtökön), 10 órakor a '48-as emlékműnél emlékezzünk együtt a 13 aradi vértanúra!
 
 

Oldalak