Hír

Több tízmilliós beruházás készül - prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt – pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be. Az új üzemeltető nem is késlekedett, a szerdai műszaki átadás után elkezdték a belső munkálatokat, hiszen bár az épület és annak környezete szépen megújult, a belső terek még üresek. A Szrogh György által tervezett műemléki védettségű épület külseje és környezete után az új üzemeltetőnek köszönhetően, a nyitás után a belső terekre sem lehet majd ráismerni.

Megnyílik a könyvTERASZ

Június 2-tól a József Attila Könyvtár előtt megnyílik a könyvTERASZ. Bár a kormány a könyvtárak személyes látogatásának tilalmát még nem oldotta fel, továbbra sem nyithatnak ki és olvasókat sem engedhetnek be ezen intézmények, viszont a beiratkozott olvasóknak lehetőséget biztosítanak a korábban kölcsönzött könyvek visszaadására, és az előre igényelt újságok, könyvek, hangoskönyvek, CD-k elvitelére, kizárólag az épület előtt, a bejáratnál elhelyezett asztalokon. Június 2-tól, keddtől tehát munkanapokon 9 és 17 óra között a központi könyvtár előtt minden olvasni vágyót vár a könyvTERASZ! A kölcsönzési kéréseket előre a 25/ 423-952 telefonszámon vagy az olvszolg@jakd.hu címen kérik jelezni. További részletekért érdemes ellátogatni a József Attila Könyvtár honlapjára.

40 új parkólóhely és új forgalmi rend a Weiner Tibor körúton

Új forgalmi rend bevezetésével több, mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton - jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Az új forgalmi rendről összesen 38 darab táblát helyeztek ki, kérjük ne rutinból közlekedjenek!

 

Utcanévnapok II Vágó Eszter

Ma (május 24-én) az Eszterek ünneplik névnapjukat, Isten éltesse őket! Dunaújvárosban a Vágó Eszter utca viseli ezt a nevet. Vágó Eszter régész, a Sztálinvárosi Múzeum igazgatója volt, részletes életrajza alább olvasható. Utcanévnapok néven induló sorozatunkban szeretnénk bemutatni minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét, egyben pótolni néhány apró hiányosságot. Ilyen például, hogy – mint most kiderült – a Vágó Eszter utcából hiányoznak az utcanévtáblák, ezért Orosz Csaba, a körzet képviselője már meg is rendelte ezeket, hamarosan tehát a helyükre kerülhetnek a hiányzó táblák.

Nincs melegvíz a Táncsics Mihály utcában

A DVCSH tájékoztatása szerint május 23-án, szombaton a Táncsics Mihály utcában távhővezeték csőtörés történt. A hiba feltárása és javítása során derült ki, hogy a szolgáltatás visszaállítása hosszabb időt vesz igénybe. Ezen időszak alatt a melegvíz szolgáltatás a Táncsics Mihály utca 2/ab, 4/ab, 6/ab, 8/ab lépcsőházakban szünetel. A hiba elhárítását követően város teljes területén vízzavarosodás is jelentkezhet! A DVCSH szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, a kellemetlenségért kérik szíves türelmüket és megértésüket!

Példát mutattak a Rákóczi tériek

A Rákóczi Ferenc téri lakók egy csoportja nemrég jelezte: szívesen kitakarítanák lakókörnyezetüket, ha ehhez kapnának segítséget a városvezetéstől. Mezei Zsolt, a körzet képviselője hamar válaszolt: lapátokat, gereblyéket vitt, a zöldhulladék elszállításához pedig konténert rendelt. A városüzemeltetés a parkolók kiürítésében segített. A város adta az eszközöket, a lakók a munkát, így mindenki kivette a részét a takarításból. A siker tehát közös, bízunk benne, hogy sokan követik majd a Rákóczi tériek példáját!

Május 25-étől a szokásos működéshez térnek vissza a bölcsődék és az óvodák

Hétfőtől megszűnik az ügyeleti rend, és az intézmények normál működésre állnak át, az óvintézkedéseket azonban továbbra is betartják. Így továbbra is kérik azt a nyilatkozatot, amelyben a szülő büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy a gyermek egészséges, és nem jártak külföldön sem.

Korlátozásokkal, de lesz vásár vasárnap

Az érintettekkel való egyeztetés után a városvezetés úgy döntött, hogy május 24-én újra nyitja kapuit a dunaújvárosi vásár. Mivel 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak a vásár területén, ezért az árusoktól hosszabb nyitva tartást kértünk, így a szokásostól eltérően 14 óráig várják a látogatókat. Kérünk mindenkit, hogy az óvintézkedéseket tartsa be, viseljen maszkot, és igyekezzen tartani a távolságot.

Tájékoztatás csőtörés helyreállításáról

A DVCSH tájékoztatása szerint a társaság szakemberei helyreállították a "régi" víztoronynál lévő főnyomó vezeték csőtörését, az érintett szakasz cseréje megtörtént, és a vízszolgáltatás teljes körűen helyreállt. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy vízzavarosodás néhány napig még előfordulhat.

Tájékoztató 2020. évi nyári szünidei étkeztetésről

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2020. évben, a szünidei gyermekétkeztetés részeként ingyenes déli meleg főétkezést biztosít a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, valamint a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolás kiskorú gyermekek részére a nyári szünet időtartamára eső 54 munkanapra (2020. június 16-tól augusztus 31-ig), illetve az óvodás, bölcsődés gyermekek részére 21 munkanapra (2020. augusztus 1-től augusztus 31-ig). Utóbbi azzal a feltétellel, hogy ezen időszak alatt az ügyeletes óvodai és bölcsődei ellátást nem veszik igénybe.

Oldalak