fő tartalom

Utcanévnap

Utcanévnap II Zecher János tér

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig. Dunaújvárosban egy tér és több utca is ezt a nevet viseli. A teljesség igénye nélkül ilyen például az 1956-os szabadságharcosról elnevezett Zecher János tér (Zecher János életútját a kattintás után olvashatják), az Apáczai Csere János utca vagy a számítógép - tudomány megteremtőjéről elnevezett Neumann János utca. Róluk bővebben itt olvashatnak: https://dunaujvaros.hu/utcanevnapok

A múlt idéző sorozat összeállításában ezúttal is Buza Andrea, az Intercisa Múzeum régésze segédkezett, köszönjük munkáját! 

Utcanévnapok II Deák Ferenc utca

Utcanévnapok sorozatunkban május 11-én a Ferenceket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Deák Ferenc utca is ezt a nevet viseli. „haza bölcsének”, a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb formátumú politikusának életútját az alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatják, hogy korábban kinek a nevét viselte a Deák Ferenc utca. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Utcanévnapok II Liszt Ferenc kert

Utcanévnapok sorozatunkban május 11-én a Ferenceket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Liszt Ferenc kert is ezt a nevet viseli. A magyar zeneszerző életútját az alábbi összeállításban olvashatják,a melyből egyebek mellett azt is megtudhatják, hogy városunkban a Liszt Ferenc kert építése idején az L/2 nevet viselte, és az Erkel kerttel együtt sokan hivatalos elnevezésük után is hosszú ideig csak L-épületeknek nevezték ezt az épületegyüttest. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Oldalak