Események, programok

Több városi ünnepség és megemlékezés közeleg, amelyre tisztelettel várjuk a lakókat

Hírkép: Több városi ünnepség és megemlékezés közeleg, amelyre tisztelettel várjuk a lakókat

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a közeljövőben több városi ünnepséget, megemlékezést tart, amelyre tisztelettel várjuk a városlakókat.

  • 2021. október 18-án (hétfőn) 15 órakor kerül sor a Borovszky Ambrus Emlékpark avató ünnepségére a Martinász szobornál.
  • 2021. október 21-én (csütörtökön) 14 órakor leplezzük le Dunaújváros bronz városmakettjét a Városháza téren.
  • 2021. október 21-én (csütörtökön) 18 órakor tartjuk meg az önkormányzat ünnepi megemlékezését az 1956-os forradalom kitörésének 65. évfordulója alkalmából a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Ekkor kerül sor a Dunaújvárosért díj ünnepélyes átadására is.
  • 2021. október 23-án (szombaton) 9 órakor az 1956-os forradalom kitörésének évfordulója alkalmából koszorúzás lesz a Temetői Kopjafánál.
  • 2021. november 8-án (hétfőn) 18 órakor emlékezünk meg arról, hogy a pentelei hősök a végsőkig kitartottak. A fáklyás megemlékezés helyszíne az Október 23. téri emlékmű lesz.
2021. október 14.

Borovszky Ambrus: "A vasművet az enyémnek is érzem. Ott voltam a születésénél."

Hírkép: Borovszky Ambrus: "A vasművet az enyémnek is érzem. Ott voltam a születésénél."
Tisztelettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt 2021. október 18.-án hétfőn 15 órakor a Vasmű úton, a Martinász szobornál a Borovszky Ambrus Emlékpark avatására.
Borovszky Ambrus 1950 tavaszától volt a Vasmű építésének helyi irányítója, 1953 decemberétől a Sztálin Vasmű igazgatója, egy rövid időszakot leszámítva egészen 1975-ös nyugdíjazásáig vezérigazgatója volt a vállalatnak. Az avatón Miskolczki Miklós, Dunaújváros díszpolgára mond beszédet, közreműködik Juhos Melinda és a Violin Iskola tánccsoportja.
2021. október 13.

Szombaton ismét Csomagtartó Vásár és Bolhapiac lesz az Újtelepen

Hírkép: Szombaton ismét Csomagtartó Vásár és Bolhapiac lesz az Újtelepen

Október 9-én, szombaton 8:30-tól 12 óráig harmadjára várja majd a vendégeket a Csomagtartó Vásár és Bolhapiac. A program egyedinek számít a térségben, amely az újrahasznosítás és a szelektív gyűjtés mellett arról is szól, hogy a nem kívánatos használati tárgyaink ne a kukában végezzék. Egy számunkra már nem hasznos portéka másnak kincs lehet.

2021. október 8.

Emlékezzünk együtt az aradi vértanúkra!

Hírkép: Emlékezzünk együtt az aradi vértanúkra!
Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja – nemzeti gyásznap. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét. Október 6-án, 14 órakor a '48-as emlékműnél emlékezzünk együtt a 13 aradi vértanúra! A megemlékezésen beszédet mond Csathó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola történelem tanára és emlékező műsort adnak az iskola 5. osztályos diákjai. FONTOS: ESŐS IDŐ ESETÉN A MEGEMLÉKEZÉS AZ EVANGÉLIKUS TEMPLOMBAN LESZ.
2021. október 6.

Országos Könyvtári Napok Dunaújvárosban is

Hírkép: Országos Könyvtári Napok Dunaújvárosban is

Író-olvasó találkozókkal, ingyenes beiratkozással, kiállítással és várostörténeti estékkel várja régi-új olvasóit a József Attila Könyvtár. Az intézmény idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, amely október 4-10. között várja a kikapcsolódni vágyókat. A részletes programokról itt tájékozódhatnak: https://bit.ly/3ov88eG

 

 

2021. október 4.

Szeptember 27-én elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Hírkép: Szeptember 27-én elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az Intercisa Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, amely 2021. szeptember 27. és november 11. között lesz. A kulturális intézmény egyebek mellett várostörténeti sétákkal, múzeumi kalandozással és családi nappal várja a látogatókat. A részletes programokat és a regisztráció menetét alább olvashatják:

 

2021. szeptember 22.

Fedezze fel Dunaújváros építészeti értékeit!

Hírkép: Fedezze fel Dunaújváros építészeti értékeit!

Az előttünk álló hétvégén lehetőség nyílik Dunaújváros műemlékvédelem alatt álló épületeinek megtekintésére - szeptember 18-19. ugyanis a Kulturális Örökség Napjai Magyarországon. E hónap harmadik hétvégéjén minden évben olyan történeti épületeket nyitnak meg az adott város lakói előtt, amelyek általában nem, vagy ritkán látogathatók. Dunaújvárosban egyebek mellett megtekinthető lesz például az Evangélikus Templom, a Fabó Éva Sportuszoda, a Kultik Mozi és az I. Rendelőintézet épülete is. Utóbbi szeptember 18-án, szombaton 6-14 óráig. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet.

 

 

2021. szeptember 17.

Nyitott templomok napja lesz a Krisztus Király Főtemplomban is

Hírkép: Nyitott templomok napja lesz a Krisztus Király Főtemplomban is

Az országos eseménysorozat helyi programjára a Krisztus Király Főtemplomban várja az érdeklődőket a római katolikus közösség és a Pentele Katolikus Caritas Alapítvány szeptember 11-én, szombaton délután. A programok sora 14 órától Wagner Nándor szobrászművész Mózes című szobrának és Bráda Tibor festőművész a közelmúltban megáldott ólmozott üvegablakainak bemutatásával kezdődik.

2021. szeptember 9.

Európai Mobilitási Hét - értékes programok minden városlakónak a környezettudatosság jegyében

Hírkép: Európai Mobilitási Hét -  értékes programok minden városlakónak a környezettudatosság jegyében

Az önkormányzat idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, hosszútávú célkitűzése pedig, hogy rávegye a rendszerint autóval közlekedő polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe, úgy, mint például a kerékpár. A rendezvény részeként Dunaújvárosban ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek - tegyél  a helyemre" várostakarítási akció, "Hivatali Zöld Nap", és "Lakossági veszélyes hulladékgyűjtő akciónap", de szeptember 22-én az Autómentes Nap és Klímavédelmi Akciónapon például ingyen utazhatunk a helyi autóbuszjáratokon. A részleteket a kattintás után olvashatják. 

 

2021. szeptember 8.

Oldalak