fő tartalom

Jóval olcsóbban világítanak intézményeink

A világításkorszerűsítés talán az egyik olyan beruházás, amely kevésbé szembetűnő vizuális végeredménnyel jár . A lámpatest ugyanis lámpatest marad, legfeljebb a villanyóra pörög más fordulaton. A számla fizetésekor viszont ez már döntő szempont. Egy most is folyó beruházásnak köszönhetően a város intézményeiben mostantól átlagosan 40-50%-al kell kevesebbet fizetni.

A közgyűlés döntése szerint a város valamennyi intézményében korszerűsítésre kerülnek a belső világító berendezések. A közel 400 milliós beruházás költségét nem az önkormányzatnak kell egy összegben fedeznie, hanem évenként (9 éven keresztül) meghatározott összegben kell törlesztenie. A 2004. évi költségvetésben 15 millió forintot különítettek el a képviselők a díjak fedezetére. A konstrukció azért is mondható kedvezőnek, mert az éves törleszteni való az energiaköltségek megtakarításából fedezhető. Az sem utolsó szempont, hogy korszerű, energiatakarékos, megfelelő vényviszonyokat biztosító belső világítási rendszer kerül kiépítésre. A felújítás a lámpatestek, illetve fényforrások cseréjét jelenti.
Még a közgyűlési döntést megelőzően megfelelő referenciája is volt önkormányzatnak, hiszen egy évvel ezelőtt a Móricz iskola világításkorszerűsítése megtörtént. A munkálatokat követően 3 hónap alatt több mint 220. ezer forint megtakarítása keletkezett az intézménynek.
A nyár elején kezdődött munkálatok első üteme lezárult, ami azt jelenti, hogy valamennyi iskolában megtörtént a világítás korszerűsítése, ezekben a hetekben az óvodákon a sor, majd a bölcsődék és az egyéb intézmények következnek.

A beruházás felfogható egyfajta számháborúnak is a fizetendő számlaösszegek csökkentése érdekében. Következzen néhány intézmény felsorolása (a teljesség igénye nélkül) és a megtakarítás százalékos adatokban.

Móra Ferenc Általános Iskola 52.1%
Szilágyi Erzsébet Általános Iskola 46.4%
Sándor Frigyes Zeneiskola 49.9%
Gárdonyi Géza Általános Iskola 57.6%
Széchenyi István Gimnázium 36.6%
Napfény Bölcsőde 62.3%
Rudas Közgazdasági Középiskola 41.0%
Egyesített Szociális Intézmény 72.0%

 

  • Frissítve: 2011. szeptember 20.
  • Létrehozva: 2004. augusztus 31.