fő tartalom

Szeptember 15-ig lehet az adóbevallásokat leadni

A városlakók nagy része egészen biztosan megfordult az elmúlt napokban, hetekben a Városházán. A kommunális és építményadóra kötelezettek közel 70%-a személyesen, vagy postai úton rendezte már adóbevallását. Az is szembetűnő volt, hogy a megadott határidő közeledtével egyenes arányban nőtt a hivatal épületében sorban álló ügyfelek száma is. Mivel így is sok állampolgár ügye még elintézetlen, az adócsoport az eredeti határidőt - augusztus 31 - meghosszabbítva, szeptember 15-ig postai úton, illetve személyesen is várja az adózók bevallását.

A kommunális adó hozzávetőlegesen 22-23 ezer, az építményadó pedig várhatóan 8 ezer dunaújvárosit érint. Az adóbevallásokat postai úton és személyesen a Városházán is be lehet nyújtani. Az adócsoport vezetője Szaniszlóné Szabó Ildikó szerint aki teheti személyesen keresse fel a hivatal munkatársait, így ugyanis elkerülhető, hogy hiányos, vagy rossz bevallást adjon le valaki. Ez esetben ugyanis arra számíthat az adóalany, hogy bevallását hiánypótlásra visszakapja.

Ami pedig az adóbevallás hivatali oldalát illeti, az iroda valamennyi munkatársa folyamatosan dolgozik és fogadja az ügyfeleket. Összesen tizenöten foglalkoznak az adózókkal, így a sorban állási idő 10-15 perc átlagosan, rossz esetben fél óra. Szaniszlóné Szabó Ildikó a tapasztalatokat összegezve egy dologra hívja fel a lakosság figyelmét. A kommunális adó kiértesítésével egy időben megkapták a városlakók az építményadóra vonatkozó rendeletet is. Érdemes azt áttanulmányozni, hogy kire vonatkozik a fizetési kötelezettség. A példa elsősorban a kiskerttulajdonosoknak szól, hiszen kertjükben álló építményük is adóköteles. A bevallással pedig külön kiértesítés nélkül be kell fáradniuk a Városházára.

A beérkezett építményadó-bevallások feldolgozása megkezdődött, folyamatosan kézhez kapják az érintettek a határozatokat. A fizetési kötelezettség a kézhezvételtől számítva 15 napon belül esedékes. A kommunális adó feldolgozása folyamatosan történik.

Ügyfélfogadás:
Hétfő, kedd, csütörtök: 8-16
Szerda: 8-18
Péntek: 8-12

Olvasóink az Ügyintézés menüpontban a helyi adókról részletes információt kaphatnak.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. augusztus 31.