fő tartalom

Több ezer képből válogatnak

Nem egyszerű feladat egy város történetét reprezentáló fotóalbum összeállítása. A sok-sok szempont figyelembe vétele mellett kardinális kérdés, hogy milyen képek kerüljenek bele és főleg mennyi? A legdöntőbb: van-e miből válogatni? A város történetéről készülő album szerkesztői szerencsések, több mint tízezer fénykép birtokában állíthatják össze az elmúlt évtizedek - évszázadok történéseit megidéző kiadványt. Az adatok, a számok, sőt az évszámok is beszédesek: a legrégebbi kép 1870-ben készült.

A várostörténeti fotóalbum szerkesztőbizottsága - Kismoni László alpolgármester, Matussné dr. Lendvai Márta az Intercisa Múzeum igazgatója, Knódel Mária a BKMH igazgatója, Klein András Miklós és Pálfalvi János - hétfői ülését követően elmondható, hogy a bőség zavarával küzdenek a szerkesztők. A Dunaferr, az Intercisa Múzeum és a Hírlap szerkesztőségében fellelhető archív fényképek száma elérte a tízezres nagyságrendet. A dunaújvárosi polgárok is szép számmal hozzájárultak a kollekcióhoz, közel 900 képet küldtek-hoztak a megadott címekre.
Amit már ma tudni lehet, hogy a kiadvány három fejezetből áll majd, mely a várostörténetének szakaszait dolgozza fel. A 300 oldalas album karácsonyra készül el és tervezetten ezer példányt nyomnak belőle.


1. Béke tér autóbusz-pályaudvar


2. Kép kb. 1927-ből: "Dunapentele Szívgárdista csoport"


3. Kép kb. 1931-ből: "Szüretibál Dunapentelén a Lábadi kocsmában"

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. szeptember 1.