fő tartalom

Megegyezés reményében...

Hírkép: Megegyezés reményében...

A Dunaferr magánosítási folyamatának egyik fontos állomása következik napokon belül. Szeptember 30-i határidővel, a privatizáció zárásával egy új fejezet kezdődik a Vasmű életében. Az elmúlt hetek egyeztetései konkrétan érintették Dunaújvárost is, hiszen a befektetési konzorcium és az önkormányzat között tárgyalások folyamatosak voltak a városi részvények esetleges értékesítéséről.


Dunaújváros, "háttérben" a Vasmű

A város tulajdonában lévő Dunaferr részvényekkel kapcsolatos dilemma, nevezetesen eladni, vagy megtartani kérdésre végérvényesen választ adott az augusztus 3-án megtartott rendkívüli közgyűlés, melynek előterjesztése egyértelműen fogalmazott a kérdésben: „A költségvetési hiány nagyságrendje indokolja, hogy a korábban elfogadott és közgyűlés által határozattal jóváhagyott szigorító intézkedések, illetve ingatlanértékesítések árbevételén felül újabb pótlólagos forrást kell keresni a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében. A pótlólagos forrás egyik lehetséges alternatívája, hogy a közvetetten Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló DUNAFERR Dunai Vasmű részvényeit értékesítsük.” A közgyűlési döntésnek köszönhetően a város vezetői elkezdhették a tárgyalásokat a Donbass képviselőivel. A szeptember 8.-i tárgyalási fordulóban konkrét ajánlatot tett a város: a részvényeink ellenértékére 4 milliárd forint ajánlat hangzott el. Szeptember 23-án Dr. Kálmán András polgármester kérte a tulajdonosi képviselőt, hogy a privatizációs zárás előtt – szeptember 30 – feltétlenül adjanak választ ajánlatunkra. A legutóbbi önkormányzati közgyűlésen (szeptember 23) Dr. Kálmán András arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy nincs ellentét a tárgyaló partnerek között. Az érdekek természetesen ellentétesek, ám ezen kívül nincs feszültség. Dunaújváros érdeke továbbra is az, hogy az önkormányzat és a legnagyobb foglalkoztató közötti kapcsolat a jövőben is jó legyen. Amennyiben a héten megállapodásra jutnak a felek, abban az esetben rendkívüli közgyűlésre kerülhet sor, ahol a testületnek kell véglegesen dönteni arról, hogy értékesíti-e a város a Dunaferr részvényeket.
A szeptember 20-i Dunaferr rendkívüli közgyűlésén döntés született a társaság tőkeemeléséről. Ennek következtében Dunaújváros tulajdonában álló Dunaferr részvények százalékos aránya 10 % alá esett. Névértéke pedig 1,4 milliárd forint.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. szeptember 27.