fő tartalom

A palackok tovább zsugorodnak

A PET palackok zsugorítása, mint fogalom, viszonylag újnak számít még, ennek ellenére Dunaújvárosban már vannak akár hagyománynak is nevezhető előzmények. Az esztendő tavaszán a város két általános iskolájának diákjai közel 22 ezer palackot gyűjtöttek és zsugorítottak össze. A program most folytatódik, és jelentősen bővül, azaz, a palackok tovább zsugorodnak.

Az első kérdés természetesen az, hogy palackzsugorításra egyáltalán miért is van szükség? A környezettudatos gondolkodásra és életvitelre való nevelés mellett a szelektív hulladékgyűjtés egyik fontos elősegítője lehet az, ha a PET palackok eredeti méretük töredékén gyűjthetők, szállíthatók, újrahasznosíthatók. A miértre az is nyomos ok lehet, hogy PET palackból bőven akad kis hazánkban. Csak tavaly 1,1 milliárd darab 1,5 literes műanyag üveget használtunk fel és dobtunk szemétbe Magyarországon. A PET palackok legnagyobb arányban a családi háztartásokon keresztül kerülnek forgalomba, így érthető, ha a problémát is a családok felé kívánják a szakemberek kommunikálni. A családokhoz pedig a gyerekeken keresztül vezet a legrövidebb és legbiztosabb út.
2004 májusában városunk két általános iskolája, a Gárdonyi és a Móricz diákjai több mint 22 ezer palackot gyűjtöttek össze és zsugorítottak az eredeti méret tizenketted részére. Természetesen munkájuk ellenértékét is bezsebelhették a nebulók, ami a vakáció közeledtével bizonyosan nem jött rosszul. Az egyértelmű siker láttán a program most folytatódik. A Dunanett Kft. és a Budafilter 94 Kft. szervezésében elindult a SULI-PET akció. A program támogatói között van többek között Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata is. A már országos versengéssé nőtt akció résztvevői használatra kapnak iskolánként és osztályonként bizonyos számú palackzsugorító készülékeket. Az iskolák egy önként jelentkező pedagógusa koordinálja a palackok gyűjtését, a zsugorítmányokat pedig havonta szállítják el a program szervezői. Természetesen ez esetben sem marad el a szolgáltatás ellentételezése. A palackok után járó 1-2 forint mellett a legjobbak értékes jutalmakat tudhatnak magukénak a tanév végén.
A SULI-PET programról további részleteket a Rádió 24 műsoraiban lehet majd rendszeresen hallani, hiszen a főiskolai médium a program médiatámogatói feladatait látja el.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. október 5.