fő tartalom

Aradi Vértanúk Napja – Nemzeti Gyásznap – Október 6.

Ma egy nemzet emlékezik, emlékezett rájuk, a tizenhárom kivégzett tábornokra. Az aradi vértanúk: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba. Így a nemzet vértanúja lett : Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Pesten ezen a napon végezték ki Batthyány Lajos miniszterelnököt, akit csak 1870. június 9-én temethettek el nyilvános tiszteletadással, mauzóleumában. Kivégzésének helyén 1926-ban avatták fel az örökmécsest. 2001-ben a kormány rendelete alapján ezt a napot nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Október 6-án az aradi vértanúkra emlékezik nemzetünk. A hagyományoknak megfelelően Dunaújvárosban a 48-as emlékműnél rendezett emlékező műsort a város önkormányzata. A Lórántffy középiskola diákjai műsorral elevenítették fel a 155 évvel ezelőtt történteket és idézték meg a kivégzett tábornokok személyes tragédiáját, életük utolsó gondolatait. Jakóné Fekete Teréz, a Pentele Baráti Kör tagja beszédében a magyar történelem eme vérzivataros időszakáról adott áttekintést. Ezt követően került sor a koszorúzásra, elsőként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Kismoni László alpolgármester és Dr. Tóth István címzetes főjegyző koszorúzott. Elhelyezték még a kegyelet virágait a pártok, társadalmi és a civil szervezetek képviselői is.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. október 6.