fő tartalom

Továbbra is Réti Vilmos a kamara élén

Tisztújító küldöttgyűlést tartott pénteken a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. A város és a vasmű vezetőinek köszöntő beszédét követően a küldöttek egy újabb négy éves ciklus tisztségviselőit választották meg. A választás eredményeként továbbra is Réti Vilmos vezeti a helyi kamarát.

Dr. Varga Lajos emlékének felidézésével kezdődött a küldöttgyűlés. A megjelentek egy perces néma felállással adóztak az egykori kamarai vezető emléke előtt, aki zászlóvivője volt az önálló dunaújvárosi szervezet létrejöttének.
Két beszéd és egy választás. Távirati stílusban ezek voltak a leglényegesebb momentumai a küldöttgyűlésnek. Dr. Kálmán András polgármester a város és a legnagyobb foglalkoztató kapcsolatáról, míg Hónig Péter, a Dunaferr Rt. vezérigazgatója az elmúlt bő két esztendő legfontosabb állomásairól szólt.
„Megszűnt a szocializmus utolsó fellegvára”
Az önálló kamarai státusz kiharcolását követően számos problémával kellett szembenéznie a helyi kamarának, ám mindezek ellenére láthatóan folyamatos a fejlődése – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Dr. Kálmán András polgármester. A városvezető szerint a 2004. év fontos dátum Dunaújváros életében. A szeptember 30-val lezárult Dunaferr privatizációval megszűnt a szocializmus utolsó fellegvára is. Az új tulajdonos nyilván átrendezi a már megszokott sorokat a városban, ezzel együtt változni fognak a gazdasági kapcsolatok is. Ami néhány évvel ezelőtt evidens volt, az mostantól nem lesz ennyire egyértelmű. Természetes volt, hogy a Dunaferr támogatta a városi sportot, a kultúrát, az egészségügyet. Mindez át fog alakulni. Bár Kálmán András szerint az új tulajdonos tisztában van a város és a vasmű szoros kapcsolatával és nyilatkozatai szerint ez a későbbiekben sem fog változni, ám egy magántulajdonos már másképpen gondolkodik. A foglalkoztatásban is várható bizonyos változás, a foglalkoztatottak száma nem fog csökkenni, ám annak struktúrájában lehet változás. Elmúlt a szocializmus, minden szempontból, gazdaságilag is – fogalmazott a polgármester. Ezzel együtt elkezdődött egy verseny és a város felállt a startvonalhoz. A hamarosan megvalósuló infrastrukturális beruházások viszont támaszt jelentenek, sőt lényeges esélyt az itt élőknek arra, hogy Dunaújváros egy régiós alközpont szerepet töltsön be a közeli jövőben. Ahhoz, hogy idáig eljutottunk sokat tett a helyi kamara és a folytatáshoz is szükség van a munkájukra – mondta Dr. Kálmán András.
„túlsúlyos Dunaferr”
Láthatóan és érezhetően túlsúlyos a Dunaferr szerepe ebben a városban – kezdte beszédét Hónig Péter vezérigazgató. Egy kamarai küldöttgyűlésnek is ez a cég a legfontosabb témája, szerencsésebb lenne, ha másoknak is ekkora súlya lenne. Ennek az egyoldalúságnak az ellentételezése többek között a kamara feladata is. Hónig Péter röviden vázolta azt a 27 hónapot, amit itt töltött a Dunaferr élén Dunaújvárosban. „Amikor idejöttem 20 milliárdos volt a veszteség, 68 milliárdos hitelállomány, teljes bizalomvesztés, a Dunaferr legmélyebb válságának időszaka. Ma 2004-ben sikeres évet fogunk zárni, talán az eddigi legsikeresebbet” – hangoztatta a vezérigazgató. Elmondása szerint szilárd a cég gazdálkodása, stabilak a piacai, sikerült a csődhelyzetből kijönni. Természetesen több minden változott október elsejétől és még változni is fog. A legnagyobb változás az, hogy a Dunaferr nem állami cég többé. Mostantól egy csoportnak a tagja, ahol a csoportérdekek dominálnak, még akkor is, ha ezek időlegesen nem is esnek egybe az egyének érdekeivel. Hónig Péter szerint a privatizáció lezárult, ennek sikerét pedig majd néhány év múlva lehet lemérni.
Választás
A 30 megválasztott küldöttből 26 jelent meg a tisztújító küldöttgyűlésen. A jelenlévők választották meg a kamara új elnökét és tisztségviselőit. A következő négy évre a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé Réti Vilmost választották. Az általános alelnöki posztra a legtöbb voksot Fejes László kapta. Az ipari tagozat vezetője Juhász Péter, a kereskedelmié Palkovics Jenő, a kézműves tagozaté pedig Horváth József lett.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. október 8.