fő tartalom

Bonyolódik a közalkalmazotti béremelés, de lesz!

Nem változott Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának álláspontja a közalkalmazotti béremelés tekintetében. Továbbra is tartja magát a városvezetés korábbi ígéretéhez, hogy október elsejei hatállyal 6%-os bértábla emelést kíván végrehajtani a szférában. A Magyar Államkincstár Fejér Megyei Területi Igazgatósága (MÁK) álláspontja szerint viszont az önkormányzatnak nincs hatásköre a bértábla emelésére.

A téma megtárgyalása, illetve a munkáltatói és a munkavállalói vélemények egyeztetése céljából rendkívüli KIÉT (Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa) ülésre került sor október 12-én, kedden délután a Polgármesteri Hivatalban. Az ülésen Kismoni László humán alpolgármester ismertette az utóbbi napokban a közalkalmazotti béremeléssel kapcsolatban történt eseményeket. Mint elmondta, a legutóbbi KIÉT ülésen a munkáltatói és a munkavállalói oldal egyhangúlag elfogadta, hogy október elsejétől nem illetmény-kiegészítést kapnak a közalkalmazottak, hanem a fenntartó – azaz az önkormányzat – bértábla emelést hajt végre. Ezt követően a MÁK kifogással élt a megállapodás tekintetében, vagyis álláspontja szerint az önkormányzatnak nincs hatásköre a bértábla emelésre. Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy ennek következtében a városban megállt a béremelési folyamat, mely már az intézmények végrehajtási feladataként megkezdődött.
A Polgármesteri Hivatal jogásza, illetve a Pedagógusok Szakszervezete jogi képviselőjének egybehangzó véleménye szerint hibás a MÁK álláspontja. Az önkormányzatunk ragaszkodik eredeti álláspontjához, illetve a KIÉT tagjai egyhangúan megerősítették korábbi döntésüket. Ennek következtében a döntésről az önkormányzat levélben tájékoztatja a MÁK-ot és arról is, hogy folytatni kívánja a bértábla emelésének megkezdett folyamatát. A KIÉT tagjai azt is tudomásul vették, hogy ez a nem kívánatos esemény befolyásolhatja a béremelés végrehajtását, vagyis elképzelhető, hogy az októberi bérekben nem fog szerepelni a többletjövedelem. Természetesen ebben az esetben decemberben, visszamenőleg is megkapják a juttatást a dunaújvárosi közalkalmazottak.
Az önkormányzat döntését azt sem befolyásolta, hogy a megyei jogú városok zömében egyáltalán nem valósult meg semmilyen bérfejlesztés. Békéscsabán, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szekszárdon, Szegeden, Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen nem történt meg a bérfejlesztés. Székesfehérváron és Győrben történt változtatás, ám csupán keresetkiegészítésről döntött a helyi önkormányzat, amely határozott időre, december 31-ig szól.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. október 13.